Wednesday, May 27, 2009

Hari-hari bersama kanak2 ribena

Memandangkan next week adalah cuti persekolahan, maka pastinye minggu sebelum itu adalah musim exam. Minggu exam bersamaan juga musim cikgu menari joget, zapin mahupon shuffel..Hoyeh!! Buku rekod tampal jadual exam saje. Xpayah nk reka2 ayat2 puitis yang memberi kesan kepada perkembangan murid2.

Ari Isnin datang keje dengan hati bebunga riang sambil pikirkan step2 tarian nnt. Padan muke korang kan, selama ni aku ngajar korang dok begendang dalam klas kali ni hamek ko..Aku plak nak menari. Dah sign attendance. Menuju ke meja. Tetiba aku didatangi HEM..

HEM : Fatihah, me n headmaster (HM) had shuffle the schedule for u. Since Pn Linda wont b around til Thursday, u'll be releif her clas.(Punah harapan nak menari dalam clas)
Aku : Ohh..Ok then.
HEM : Mr Ow will take charge ur clas n schedule.
Aku : All rite..(matila aku)
HEM : Benefit are u'll be eating while the student is eating and ur working time is until 1130am.This is temporary okeh. Friday u'll be teaching as normal.
Aku : Ok madam.

Melangkah trus ke tempat yang diarahkan. Dalam perjalanan tuh aku bertemu ng HM.

Aku : Selamat pagi bos! (bodek baeekk punye)
HM : Pagi..Hah! Dah dapat berita x?
Aku : Oh ye..Dah! Pn Tui dah kabarkan.
HM : Selamat bergumbira la dengan kanak2 tu ye.
Aku : Oh! Takde hal la..(Lunyai la aku kene buli nih)

Melangkah laju bersama2 bebudak yang baru abis assembly. Skali..

Pn Linda : Oh! Ko ek yang ganti akak?? (mak ai..begegar jantung aku)
Aku : A'ah kak. baru dapat tau pagi tadi.
Pn Linda : Kesiannye ko ek..Xpe2 jom2 4ari jek nih..(aku senyum kelat)

Akhirnye sampai gak kat klas tuh.

PRA-SEKOLAH ADNIN..Melangkah masuk jek bebudak tuh tgh makan pagi..Pn Linda pon terang la ape kene buat tok 4 arini. Aduh!! Fenin!! Dengar penrangan dengan teliti..Then akak tuh pon berlalu. Tinggal la aku tekontang kanting ng 25 orang murid dan pembantu. Kepala aku terpaksa begerak pantas dan cerdas. Ape kene nk buat selama 3jam setengah tanpa hilang kawalan terhadap klas.

Jam pertama :
Aku suh bebudak yang pandai2 bace nih lead klas tok bace buku bacaan diorang. Ejaan perkataan yang 2 suku kata melibatkan '-lang', '-lung' dan '-ling'. Sambil aku p begosip ng pembantu klas dan makan biskut kering 5 keping. Cukup 5 round bace bebudak kecik tuh naik bosan suara makin slow. Kejam gak aku nih.

Jam kedua :
Aku memulakan sesi becerita tentang buah-buahan. Klas ape buah bla bla..Nape kene makan buah..Macam mane bentuk buah..Color buah bla bla..Masuk minit ke 20 bebudak tuh dah naik bising. Itu adalah tanda aku kene tukar system kepada penulisan. Aku cari la cop2 buah-buahan yang ade. Aku cop 4 jenis buah then aku suh salin ape yang aku tulis kat whiteboard. Suh color cantik2. Aku kembali bergosip..

Jam ketiga :
Yes!! Aku bejaya ke jam yang ke-3. Aku suh die bace balik buku bacaan die tuh..Hahhaah!! Tapi kali ni muka surat lain plak..Kol 1045am gitu aku dgn slambe suh bebudak tuh p makan. Sampai 1130am. Yes!!!! Finally..Tepat 1130am aku suh diorg kemas barang n balik.

Hari kedua, 26 May..

Jam pertama :
Hari ni lebih teatur sebab malam sebelum tuh sambil drive keta balik dr klas aku dah plan ape nak buat ng bebudak nih.

Aku : (Muka konfi n hapy) Ok klas today we learn about greetings..Klas : Yeaaa...(ade yang blurr)Aku : Hari ni kite blaja English tentang ucapan. Contohnye slmt pagi bla bla..

Aku p amik jam yang ade kat klas tuh pusing2 tunjuk kol7.

Aku : Ape kite buat kol 7am??

Respon yang membanggakan..Wahaahha!! Seme hyper..Aku layan kan sajek

Jam kedua :
Ni paling aku suke. Aku melukis kat whiteboard cuaca pagi, tengahari, petang n malam. Bebudak hapy nak mampos. Stndard tadika memang suke melukis xsuke tulis2.

Murid A :Cikgu, lukis ngan warna je ke? Xda tulis2?
Aku : Xda.
Murid A,B,C : Yea!! Xpayah tulis? Bestnye. Cikgu Linda suke suh tulis2 banyak..Best la Cikgu Fati..(ye la aku ganti korang jek. Kalu aku cikgu ko memang aku dera ko)

Sedang mereka asyik, xtipu tekun melukis beb, ade nurse2 datang. Nak bagi ubat cacing plak. Hish!! Ganggu btol..Muke bebudak mula ah cuak dah. Ade yang nak nanges. Sebab igt nak kene cucuk. Aku risau ade yang terkencing jek. Naya aku nk membasuhnye. Nasib la seme went well..
Mase berlalu ng pantas arini sebab lebih teratur i guess..Sedar2 dah 1130am. Gosip pon xsempat. Asyik sgt ngajar kot. So berakhirla hari ke-2 ku.

Hari ke-3, 27 May..

Plan pengajaran :
Maths..fav aku abesla ko budak2 kecik oit..

Semoga bejaya kepada diriku..Gambatte!!
Jya ne

6 comments:

Hanafedora said...

cikgu cikgu..selesema oink oink dh tkde la kt sini..Kt US n mexico je..lelagi texas..UK dh amik tindakan yg cepat dengan kuarantin orang2 yg gi US..So kt sini dh reda..Marilah airasia.com...hahah owh mungkin kawin dulu lebih bagus dan bole honeymoon disini...

badd said...

bagus la sistem yg ko pakai tuh...i loikeee!!!tak sia2 ko jadi cikgu yek...agak berbakat la...hehe...go fati go!!!!eh...ade budak kencing dalam suar tuh...larikk!!!

Aishah Rahman said...

hehehe... aku takut nk jd student ko time maths... gerun.. hehehehee.. pre-schoolers sgt comel!!!!!!!!! ;)

Leez said...

wo...kawan aku dah bertukar profession rupa nyer....tahniah.....sek maner ko jar nih?? cayalah fati...jgn garang2 sgt tau..hi..hi.. dulu aku 2 hari dah hilang suara....kui..kui...aper2 pon syabas gurl..... ;p

uptown said...

wah baguslah ko...nanti aku blaja dr ko kalo aku terpilih jd cikgulah..ni baru pas interview cikgu KPLI

Fati Nagib said...

Pedo >> Ko nantikan la kemunculan kad kawin aku dulu baru la bleh cite nk ke sana beb..hehehe..

BadQ >> Budak kencing??!!! Ade siot..Nasib die xsempat nk masuk toilet so kencing luar toilet. Kalu tekencing dalam suar mau aku tukat jadi hulk..

Aishah >> Memang sgt comel mcm2 perangai..Ade yang elok ade yang gedix xkurang gak ade yang nak jadi 'director' sebab mak die cikgu..Rase nak pelempang jek

Leez >> Tq2..This is the begin..Aku ngajar sekolah rendah aku dulu..Ngajar anak kepada cikgu aku dulu..

Uptown >> Boleh2..Ko nak nasihat jadi cikgu yang terbaek dan disayangi ank murid pon boleh..Hahaaha!!