Friday, December 24, 2010

FatiDani Junior

Gegul baru jek balik dari hospital katenye..
Akhirnye doctor dah konpemkan


99% gegul junior (konpem kaki gosip neh)

hohohho!!!

Yeaa!!!!! Sekian time kasih..

Lompat2 nak p beli baju color pink, headband, tutu skirt, busha gambar rabbit, stokin gmbr barbie (iyeewww!!) ape lagik ek???

Wednesday, December 22, 2010

Sabor je la

Yang gegul tak SABAR...

1. Suami gegul nak balik wahai orang2 kampong!! Yeehhaaaa!!! Xsabar nak buat tarian singa nih..Opppss..Budak kecik men jauh2

2. Men badminton...Men 5minit jek 1jam 55minit lagik gosip la nok ek..

3. Shoppink sempena Uncle Santa balik..List?? Cek!!

4. Teropong baby ng suami gegul gune 3D/4D..yezzaaaa!!

5. Nak tunggu ari Isnin..Wish me best of luck everybody..Aku ade interview besau...

Bebawak banyakkan berSABAR...


1. Department gaji LUPE nak proses gaji aku...Ya Rabbi!! Ko bikin aku panas nih..Mentang2 aku cuti kan slambe je ko nak lupe2..

2. Esok masih perlu keje cat bangunan..Ye saya buruh am..Berlendir2 ketiak aku pegang beros tuh dah..

3. Esok gak aku kene buat data management PMR..Ye esok result PMR kuar bagi sesape yg ade sedara2 ke amik PMR..Time2 nih la seme keje nak maghi kan...

4. Keta gegul dah 10km xservis..duwet nak servis dah pengabeh buat bayar saman..Skali die ckp seme saman before 1 Disember 2010 akan dpt 50% tanpa tempoh xpired..Jubbsss..Kalu aku tau xdala aku gelabah

5. Camne nak survive nih?? Gaji dah susut..Dahla Nov arituh gaji dapat awal bulan..Adoiii!!!!! Nak pitam nih...

Wednesday, December 15, 2010

Mendebarkan

2 hari lepas gegul p monthly cek up as per schedule. Cek up utk week 27th kat Klinik Kesihatan jek. Free gitew. Kekdahnye same jek. Ubat pon free ye dek non. Kalu p private mau kene RM50 utk bekalan sebulan okeh. Jadi marilah ke Klinik Kesihatan sajek. Pg2 nih org kurang. So agak cepatla bebanding ptg. From now on, gegul dah start counting baby movement. Within 12 hours (9am-9pm), baby mesti gerak more than 10 times. Sket je?? Em, nnt kite tgk ek. Cek heartbeat..Tetibe baby tendang mesin tuh. Tekejot nurse tuh. Protes ke hape aku xsure. Terus nurse tuh benti buat heartbeat test. Kali nih turun sket. Usually, reading around 145-155 tp that day 130-144 jek. Kalu ikot tuh rendah. Tp kire ok la tuh. Then borak2 ng akak nurse tuh. Tanye2 aku bape lame cuti bla bla...Nurse sempat pesan suh stat kemas beg baju. Sebab masuk 7bulan kite ble bersalin ye puan2. Sila awasi tanda nak branak..Cuak jap!

Abes sesi tuh trus balik. Oppsss...Silap bukan balik tp p keje. Ye part time..Hahaha!!! Jadi thukang cat sekolah. Since perot boyot maka rakan2 sepejuangan suh aku dok jek. Tapi gegul rse cm xbest plak org buat keje aku dok jek. So gatai la tgn pegang beros cat. Cat tiang je katenye. Dapatla cat 8 tiang gitew. Then rase nk pitam penatnye. Pergh!!! Dlm kol12pm gitew gegul balik umah. Fenat katenye.

Oh masih igt, gegul kene kire baby movement kan? Sehingga mase tuh, hanye sekali jek baby gerak. Tuh pon mase kat klinik td. Gegul masih cool. Sebab tghari memang time tido baby. So rileks. Then dlm kol2pm gitew ade kicking tp very light2 gitew. Sgt bukan macam biase. Ok xpe. Aku tetido tp cam separa sedar gitew. Baby trus tendang2 slow2 until 4pm. Cukop 10times. After tu, trus senyap jek. Tido agaknye. Xpelah nnt kol 5pm mesti die bgn sebab dady die blk keje.

Jam kol5.30pm..Gegul mule risau sket. Baby xgerak pon. Macam2 takulan aku buat. Tido sebab penat, lewat tido td, sajek nak buat seperais, merajok?? Em..Tunggu sket lagi. Masuk kol6pm masih tiada tanda2 gerakan lansung. Ye xda. Bagi salam ke nyanyi lagu ke panggil2 name, tepok2 pon masih xda respond. Sunyi trus. Mule gelabah sket tp cool lagik. Xbagi tau dady pon lagik.

Masuk kol8pm, biasenye time nih die aktif main tp x utk arini. Trus msg dady..Mase tuh darah mule naik. Mau x, tetibe jek. Xpenah lagi ye jd camnih. Dady trus call. Mase tuh suara mule ketar2 tp kaberline baek punye. Kang aku meraung kang ade plak yg drive balik dan2 tuh gak. Bajet2 cool. Siap selitkan unsur2 ketawa yg paksa gitew nak elak tertitis air mate tuh. Dady suh monitor lagik.

10pm...Still xda tanda gerak. Aku?? Dah macam2 doa la aku bace kan. Bape kali ulang lagi 'Rase gembira tepok tgn' (lagu feveret baby) aku xsure. Xda respond okeh. Aku picit kepala die pon, die senyap jek. Aku mule la imagine yg bukan2. Dady call again. Bukan nk tenang kan aku kasik tambah risau ade. Siap cakap, tali pusat terbelit. OMG!! Aku xtepk, die plak bleh ckp cm tuh. Dah ckp mulelah aku pon tepk skali. Before ni ade 2 org membe aku yg anak die tebelit tali pusatnye. Last2 operate la nak kuarkan. Budak tuh dah lemas pon. Pastuh everytime buang air aku cek gak kot2 ade water leaking ke. Risau kot2 air ketuban bocor kan. Seriyes aku buntu nape baby nih stone semacam.

12am..Aku xle tido. Cam ne nak tido budak dlm perot aku nih senyap sesenyap senyapnye. Xda tindak balas lansung. Kirenye after 10th movement tuh memang die kaku. Dady suh gegul tido nak kasik kurang stress. Takot2 la kalu baby tuh stress ke. Oh, sgt aku xle terime kan. Kot Stress pon xkan dari pg sampai mlm. Esoknye, nekad nak p klinik.

530am next day, awal ko aku bgn..Sah2 blum mase tok baby aku bgn. Tapi aku insist nak kaco2 die dgn menepok2 perot. Harapan adelah perubahan. Tapi nan ado..Rase nak pengsan..Aku pon dah buntu nak buat ape. Memang xda perubahan lansung. Baby even xngeras pon. Biasenye pagi2 around 7am gitew die akan ngeras (cam menggeliat) tapi hampa. Nekad nak p scan kat klinik. Seawal bukenye klinik aku dah tecegat..

Scan, em..memang baby senyap jek. Trus cari jantong nak tgk ok ke x. Alhamdullilah jantung masih bedegup..Fuhh!! Lega. Doc ckp die tido kot. Tido ke hapanye. Dari ptg semlm xkan xbgn lansung kan. Sebenarnye doc tuh pon xsure nape. Muke die pon nampak cuak. Agaknye sebab tgk muke aku yg keresahan nih kan. Die pesan, if today movement less than 20 trus p hospital bersalin sajek. Mak ai..Aku belum besedia utk tido kat wad kot. Balik tuh aku just baring jek. Memang kurang bergerak. Dok usap perot jek dgn harapan baby kembali gerak.

Dan akhirnye dlm kol2pm gitew baby stat kicking me again. Slow2 gitew..Ya Allah betapa la aku rase nak nangesnye time tuh. Ko bayang kan 24hours kot die senyap. Slow2 aku try talk to baby. Small respond ade la cume jarang2 masenye dlm 30mnt skali. Leganye xtekata. Rase bleh benafas kembali...Tuhan tuh Maha Kuasa. Kalu bleh pelok baby nih, memang aku dah pelok dah. Mulai saat tuh aku xbrani nak buat keje2 berat ke hapa. Kalu before nh, aku sgt la aktif kan. Hangkat itu ini, larik sane sinik, brenang kuak lentang kuak kupu-kupu. So from now on, kene la sedar2 diri kan.. Em..Xpelah demi baby kan..Xlame je lagik pon..

Wednesday, December 1, 2010

99 days to go

Oh cepatnye mase belalu kan..xsedar lansung....dah msuk December 2010..Bulan ni confirm bnyklah blogger yg post resolusi 2011 kononnnye..Gegul?? Em..Haroslah ade kan. Kang kate xda visi n misi plak hah...Ape nak ngomel arini?? 99 hari menanti cinta..Oh!! Kegatalan rasenye..Cinta hati baru?? Oh yeah!! Anak aku la..Update laju2 pekembangan anak aku..Dah lame xstory kan..

Weeks 16
Aku : Minggu raya puasa gitew. Bebas cengkaman muntah bekilo2. Lega. Semua makanan dh selera dimakan xcept AYAM. Segala jenis rendang tok nenek aku pakat belasah air gas bebotol2 aku minum. Kate raya kan. Berat aku mule betambah. Dari week 1 -> 15 berat aku just naik 2kg jek. Mane xnye makan seme nak kuar kot mulot jek. Xputos-putos la doa sepjg puase tuh supaya selera tuh kembali. Hah! Hamek ko. Week16 cek kat clinic gomen naik 2.1kg. Nampak sket kan? Tapi sebenarnye kalu ko ngandung ko hanye ble naik 2kg/month. Kalu lebih die akan suspek kenching manis. Since lebih 100g, tiada kompromi plak akak nurse tuh. Next appointment die suh aku test sugar. Ni part paling org ngadung xsuke. Kne minum air gule. Okeh! Gegul xpenah rase. Tapi anty2 aku ckp mmg xsedap. Seluar mula menunjukkan tanda2 tidak suke kan aku. seme seluar aku KETAT!! Ye KETAT!! Dang!! Bile nak kuar jek mulelah nanges2 depan almari sebab xda sluar nak pakai. Hehhee..

Baby : Ok cume that time kedudukan die sonsang. Tapi we hope die pusing balik next appointment. Oh ye, klinik gomen xda scan baby until week 28. Diorg just cek heart beat. Cool!! Bleh dgr jantong baby. Laju cm kuda..

Week 18 :
Aku : Nafsu makan semakin beleluasa. Sukar dikawal. Suami aku plak beri galakan yg tak bebelah bagi (sebab tu die pon gemok skang). Suke menjerit-jerit (abisla anak aku nnt) akibat anak murid aku yg degil. Emosi ble dikawal sket. Kekadang tuh sukar gak. Suke nak lempang budak tp ckp jek xbuat pon. Mudah lapar. Setiap 2jam. Perot mule menaik seperti kek yg hendak masak. Sikit gatal la kat area kulit perot. Maybe sebab die mule strech kan. Tapi jgn garu tanpa lapik..Nnt bebelang2 merah plak kulit ko. Ade org letak lotion. Gegul? Malas! Hahaha!!!

Baby : Sudah mule memukol2 perot aku tanda setuju atau protes akan sesuatu. Mule mengenali suara aku n suami. Aku plak mule bekate2 ng die. Start playing game YES or NO. Aku n suami tanye question nnt baby jawab gune pukol2an die..Hehhee..Manipulasi budak tuh

Week 20 :
Aku : Berat naik lagi 2kg. Salahkan seafud kat Sabah. Hehehe.. Perot aku dah membesar dgn sihat. Sgt cepat. Seme t-shirt sudah xmuat. Tepaksa mintak ehsan dari adik2 n adik ipar. Nak beli syg plak (kedekut sbnrnye). Hormon semakin normal. Hubungan besama suami semakin ok. Tidak emo xtentu hala. Kurang menangees..Hehhee..

Baby : Die mule menunjukkan kebijaksanaannye. Mule bermain2 dgn ayah die..Tido n mase main lebih terator. Mule beri response bile ayah die beckp. B4 nih die xmo ckp ng ayah die. Scan pon tgk kedudukan hampir ok. Tapi stil suke dok perot blah kanan. Sgt pemalu. Time scan blah plak pusing blakang. Kasik seperais jantina. Kalu ayah die nak record video die nendang end up ng die dok dediam dlm tuh..Haih!!

Week 24 :
Baby : Mule response kepada cahaya..Camne? Ko men la lampu torchlight tuh kat perot. Nnt die akan ikot je mane cahaya p. Rase macam ade dinosor berenang dlm perot jap p sane jap p sinih. Tp kalu time die malas2 die kasik tunjuk ng tangan ke kaki aku xsure sebab yg aku nmpk ade benjol jek atas perot. Time nih baby sgt aktif. Kalu dulu men pukol2 mak jek, la nih kasik tendang bebekas kat kulit perot. Kekadang kuat sgt sampai ko sentap nok..Pandai merajok. Kalu die bgn n ko xbeckp dgn die, siapla die mogok xmo dgr ckp ko. Pastu mule lah die tunjuk perasaan. Tendang2 ikot suke die. Slagi ko xpujok die. Kalu merajok ng ayah die, die ngeras kat dlm perot aku. Ala ai..Kuatnye protes..Kalu die ngeras tuh makanye aku pon xslesa. Nak gerak pyh.

Week 26 :
Aku : Berat aku dah bertambah sebanyk 8kg..Ye ulang 8kg..Pengsan!!

Baby :
Ayah die dah mule keje jauh. Oh die cm tau2. kol8am-5pm die xkan buat hal. Tido or kekadang jage pon kejap2 jek nendang. After 5pm siap. Akan menendang2 macam budak kecik merajuk xdpt bli mainan kat kedai. Nak suh aku call ayah die. Slagi aku xcall, slagi tuh die xdok diam. Siyes aku xtipu. Sekali lagi die buat mlm b4 tido. Kene la layan die. Ade skali ayah die lupe plak nk call. Janji nak call. Hamek!! Anak ko dah merajok. Sepjg mlm tuh die ngeras. Xnak gerak2 aku dah cuak dah. Pengsan aku cmnih..Tapi kekadang rase cm klako plak. Agaknye ngikot perangai sape la tuh suke merajok kan. Hehhee..Rasenye aku x. Aku roxx..Ayah die kot..


Monday, November 29, 2010

No more party buih

Aku menulis pada jam 530am arini..Kalu dah tejaga nih memang payah la aku nak tido kan. Adoi!!! Motip bangun pepagi nih?? P keje ke?? Haroslah x. Saya cuti 2bulan ye..

Andak dtg amik keta aku just now. Nape?? Parents in law aku dah balik dari haji. ETA 8.00am at KLIA. Alhamdulillah semuanye selamat dan bejalan lancar. Moga doa yg aku kirimkan dimakbulkan Tuhan (amiinnn). Kejap je rasenye mase belalu. So skang dah betitle haji dan hajah la.

Sehubungan ng itu, aktiviti2 poya-poya dan parti-parti yg bertempat di umah nih tepaksa la dikurangkan atau lebih baik aku ckp dah dibekukan. Ye!! Umah ni kembali menjadi milik mereka. Aku dan Dani?? Tepaksa la men kejar2 dlm bilik yg kecik nih jek..Baru igt nk sprint dah sampai pintu. Baju plak kene la pakai size2 L ke XXL ke..Nak cover sket pusat n perot yg makin ari dah macam belon gas tuh. Kang tejuih plak bijik mate parents in law aku.

[Captured before pegi at TH Kelana Jaya]

Monday, November 8, 2010

Multipurpose Dry Box

Dani : Yang, jom teman saya p Pudu Plaza
Aku : Grrrrr....(pure2 tido)...
Dani : Ala saya dah temankan awak dari Khamis lagi cari baju baby la, sluar babylah, tali barut la berus gigi bla bla (membebel pjg)

Aku : (Oh bekire yek)..Emm..Okeh la..Tapi nk buat ape?

Dani : Hehehee..Nak beli dry box?

Aku : Wat?? Bape ratos?? Amboi almari baby xnak beli..Almari camera sibuk plak nk beli.

Dani : Hehehe..Sikit ratos jek..Ala nnt esok saya belikan almari baby..
Aku : (Tipu la tuh..Teros siap2..Muke? Masam jek)


[im not sweetiest]

Gerak2 khas ke Pudu Plaza. Bagi sape2 yg xtau teletak kat Jalan Pasar. Hah, fofular sgt dikalangan budak2 engineering area tuh..Tempat bikin projek2 n cari2 komponen electric n electronic. Siap mase blaja dulu aku bleh bekampong kat situh..Pudu Plaza ni scary!, busok!, suram and penuh dengan kaum2 cin4 jek. Memang tuh kawasan die la. Ape yg ado kat situh?? Hah, ade kedai jual camera n accessoriesnye. Aku pon xphm nape xle p Low Yatt jek. Padahal same jek. Watever!!

Sampai kedai aku buat muke suke tp muke bosan lebih mendominasi nmpknye. Sindrom emo pompuan ngandung kot. Nasib kedai tuh bertutup. So aroma2 luar xmasuk la. Kalu x, memang aku muntah depan muke Dani gak (tanda protes besar2an). Dah ckp2 ng tokey kedai tuh, then die pon kuarkan la kotak warna coklat.....

Tokey kedai pon xplian la serba sedikit cara nak gune..Ape yg bleh diletak dlm tuh n camne nak set humidity n temperture. Pastu aku pon nyampok...

Aku : Tokey, baju bleh simpan ke dlm nih??
Tokey : (Muke tekejot ngn soklan tuh. Agaknye xda org penah tanye kot soklan tuh)
Dani : (Buat muke sweet tp serius nak lempang aku)
Aku : Oh, xle ke?? (Muke innocent)


Jeng jeng jeng...Suspen jek ape la yg itam2 itew?? Warna putih ke pink ade x? Bosan la itam jek. Material?? Besi nih..Tahan karat ko...


Mase nak bayar, Dani nak gune debit card. Tapi cam pelik plak n xpenah plak aku tau yg debit card ade charge. Setau aku Creedit card ade la..Tp cam mls nak bual2 pjg Dani pon kuarkan la cash die (duit nak beli almari baby). Ye saya obses ng almari baby sebab baju2 baby dah dekat seminggu terbiar depan TV rentetan xda tempat nak simpan. Almari kitorg dah penuh ng baju Dani dari zaman die tadika kot. Baju aku pon sket jek bleh simpan. Dari Ikea ke Jusco sampai ke Carefour cari almari tapi gagal. Alasan mahal. Bekas plastik toyogo care4 RM39.90 pon die ckp mahal. Iskk..Iskk..Iskk..Naseb la ko baby oi..

Dah selesai proses pembayaran, makanye xmuatla kotak gabak tuh nk letak dlm plastik kann..Haroslah kene pikol. Hah! Cergas dan bersemangat waja Dani pikol dari ground floor ke 3rd floor. Demi camera2 yg terchenta itew..Choiiii!!!

[Happy nye die pikol almari besi 25L tuh]

Dah sampai umah teruslah buka2 kotak plastik2 seme..Testing2..Setting humidity n temperature.

[Masih kurang tahu camne ia berfungsi?? Tunggu sat ye]


Tadaaaaa.....Ni lah gune nye almari besi itam tuh. Dah macam kotak itam pon ye cume xle record conversation jek. Cap Sotong Kurita..Cantik je kan Dani susun tuh..So skang xda la risau fungus akan lekat pada lens2 die. Seme tejage dgn rapi nye.....

[Amecam?? Ade yg kenan?? Meh la p Pudu Plaza borong plak]


Menurut buku panduan die bukan lens je, bnyk lagi benda bleh simpan. Benda2 yg kite takot kalu2 die kulat, jewelery, duit pon bleh simpan asalkan muat....Xcaye?? Meh tgk....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


[Sape kate xle simpan baju baby?? Bleh je tuh. Botol susu, puting, minyak telon pon vole. Konpem xda fungus..Jaminan tanpa kuman. Xpayah beli sterilizer]

[Muke Dani kat blakang tuh dah pasrah ng aku n kucing die]

Heheheee...Sowy sayang...Camera awk tuh simpan dlm almari lauk ke almari baju je la..

Saturday, November 6, 2010

Selipar Boye

Besempena dgn Hari Kelahiran adik ipar semalam dan Deepavali maka aku dan suami serta SIL telah merayap buang duwet ke Pavillion. Motip?? Konsert Perempuan Boyot. Haros ke Redbox. Mak ai..Punye ramai umat kat Pavi. Cari parking sampai setengah jam. Aje gile. Last2 part tepi tiang. Harap2 xkene clamp or saman sebab pada amatan kami terlalu bnyk keta yg park tepi2 tiang dn dinding. Kalu nak clamp bape bijik clamp yg die ade. Kalu nak saman, haroslah org mogok xmo dtg Pavi dah nnt. Perempuan boyot ni x sedau diri..Melalak sampai keras2 anak dlm perot tuh.

Abis lalak teros pusing2 Pavi. Nak shopping?? Haros pangkah dulu. Xde maknyenye. Lalu kedai croc. Sajek masuk. Niat nak tgk design baru2 kot pas ni p Danau bleh beli kan. Sekali tepukau plak tgk sebijik sandal nih. Actually for kids ye..Tapi dahnye kaki gegul nih memang meant for kids kot. Haros dicoba. Sajek gaya2 ala model dlm kedai croc tuh. Lalu depan Dani 5 6 kali sambil tanye soklan klise "Cantik x?" 16 kali. Dan akhirnyyeeeee...



"Hah, amik la. Saya belanja"...Hahhaha!!! Murah sungguh ati Dani (padahal dah pau aku mase nyanyi td). Tanpa segan silu teros rembat. Ade 2 color, pink+ijau and lilac+bubblegum. Choose lilac memandangkan aku bnyk sgt selipar pink before nih. Padahal aku bukan la pink maniac. Ntah la. Mase nak byr....

(conversation telah ditranslate ke bahasa ibunda)
Salesgurl : So, u nak amik yg nih?
Gegul : Haorslah. Ni yg saya suke n padan dgn kaki.

Salesgurl : U xnak cube 1size lebih besar ke? Ni utk budak kecik.

Gegul : Oh, kakiku memang kecik. Buat ape nk beli besau2.

Salesgurl : Oh ye??
(muke xcaya)

Maka mulai arini saya ade teman pejalanan yg baru......





[Fredericka size J2]



[Selipar wanted oleh cousin2 aku nih]


Abislah pasni kalu balik Bentong haros jd barang paling berharga. Dah few slipar aku dikebas cousin2 aku darjah 3 4. Haroslah gegul sorok dalam gobok xpon bawak masuk bilik kan pasni..

Lupe daratan plak..Buat cik Dani, time kasih daun keladi ye. Nnt blanje lagik..Hehehee

Wednesday, November 3, 2010

Port Dickson - Wedding trip

Okeh minggu nih gegul skali lagik merayau2 besama cinta hati. Harosla anak aku nnt kaki bejalan. Tak penah dok umah tiap kali weekend. Kali ni our destination...PD bandar askar. Alasan?? Kenduri nyambut nantu sepupu aku. Dah kawin last week. Gegul jd durhaka sket sebab last week aku xp. Melencong ke east Malaysia katenye. Jadi wajibol ngunnah la p PD kan. Kalu x, kene buang keahlian kuarga plak...

Plan by Pak Ngah. Die amik 3bijik vanglo TNB kat PD. Haroslah xmuatkan since kuarga bahgia aku tuh ade ramai. Tepaksa la amik alternatif amik bilik lain. Google 5mnt before gerak cr apartment yg ade sekitar PD. Aku x arif sgt ng PD. So ape yg ade n murah2 gegul blasah jek. Jupe Glory Beach Resort RM240 apartment 2bilik (actually we got 3bedroom since yg 2bedroom dah penuh). Call, booked!! Pejalanan dr KL sampai la PD hujan selebat2nye..Tahap penglihatan terhad gitew. Time kaasih pd OviMap Nokia kerana menunjukkan jalannye. Kalu ikut direction adik aku ntah mane punye tmptla die bawak.


[Legend Water Chalet..Notice tak pantai die tuh kottorrrrr...]

GBR ni situated beside Legend Water Chalet. Chalet atas air yg lawa tuh. Kat area Lukut bukan PD. Bagi yg mungkin xtau cam gegul, PD ni ade few kawasan pantai yg bleh mandi. Bukan seme laut die bleh mandi ye. Area PD n Teluk Kemang ye kamu bleh mandi. Tp x bg area Lukut. Agak kecewa adik2 aku sebab xle mandi. Hotel tuh memang tepi pantai tp pantai die sadis sgt. Kotor. Area tuh behampiran ng refinery so maybe sebab tuh kotor kot. Bau minyak jek..Air pon oily2 jek aku nengok. Slame nih tgk dlm paper iklan Legend Water Chalet tuh memang lawa tp bile dah p sane, hotel memang cantik tp laut die. Ya rabbi..Xsampai ati nak ckp. So skang gegul dah padamkan cite2 nak becuti kat situh..


[Muke pasrah selepas belagak nk mandi laut]

[Perot ku yg semakin boyot]

[Dah mule menurun]

One thing yg aku suke bab PD was their fud..Maalam tuh makan kat umah sedara mara aku gak la..Ikan die segar2..Sedapnye la..Manis jek isinye. Penah dgr ikan bolos?? Besar sket dr ikan bilis. Aku rase ikan2 ni yg bnyk aku jupe kat Sabah arituh. Dok bekumpulan kat kawasan jeti. .Goreng garing2..Pergh!! Aku xtau bape kali aku nambah nasik...Dengan ikan pekasam nye..Rase xmo benti makan..

The next day, ari kendurinye..Oh sgt ditunggu2 oleh seme org kot. Sme dok byg menu makanan nye..Tebayang daging salai masak lemak cili ape..Pergh!! Nanges!!! Adat org N9 ni katenye, kalu tandang pon kene bwk brg hantaran. Brg2 yg bagi mase akad arituh akan dibawak balik pada ari tandang tuh. Kenduri tuh agak besar2an la. Since ade 3 pasang pengantin. Dah kate 3 pasang kan. Ade la yg terdatang lambatnye kan. Siap ade drama nanges2 la pengantin pompuannye. Dek kerana x tahan di pressure keadaan sekeliling sebab pengantin lakinye sampai lambat. Alahai..Tu la len kali kalu kate kol1pm ikot masenye dek non. Jangan ikut suke2 jek. Kite ramai2 bukan sensorg..

[Suke sangat dapat bejemur tengah panas]

Plan asal nak bearak same maka xjadila. Sebab dah tengik ketiak kan. Maka seme family aku terus ke khemah tok cop seat. Dari awal lagi memang dah inform pd kuarge pihak laki yg kuarga kami akan dtg 100org. Dan family laki dah setuju. Siap ckp unlimited. Dtgla berapa ramai pon. Family gegul memang suke buat2 meriahkan suasana nih. 12 kereta dr Pahang okeh..Lebih krg dlm 8meja dome tuh kitorg duduk. Total meja yg disediakan 10 meja dome. Utk rombongan kuarge pengantin2. Ye jgn lupe ade 2 family lg yg xsampai. Tuan rumah mule gelabah sket. Sorg makcik dtg approach aku...

Makcik : (Salam) Dek, ni yg duduk sme nih dr family mane ye?
Aku : (Kerek sket nih) Oh..Ni seme dari Phg..Ade 12keta seme makcik..(Senyum sinis)
Makcik : Oh..Yeke..

(Makcik tu bisik ng membe die kat tepi telinge aku)
Makcik : Ni baru dari Phg yg dari Seremban tuh nak dok mane..
Aku : ................(senyum kambeng tumbuh tanduk)


[Call ahli kuarga lain suh dtg cepat kat khemah pengantin]

Akhirnye bile lagi 2family tu sampai terpaksa la duduk kat area tetamu lain. Dome pon xda. Sian korang kan. Tp nak buat camne kire 1st come 1st serve la seat die kan. N tuan rumah patotnye dah sediakan enough tempat kot. Seme info dah bg.

Ape2 pon food tatap terbaeekkk....Sampai abis nasik putih baru walaupon baru 1st round....Gulai babat ko..2minggu beturut anak aku makan gulai babat hah..Sedap yg amat!!Lauk lain aku x pandang dah.

[Selamat Pengantin Baru buat sepupuku, Anis Aqilah, cepat2 dpt baby bleh buat kenduri akikah same2 thn depan]


Natijah daripada aktiviti menta darah minggu nih, gegul tepaksa cancelkan appointment cek darah. Sebab??? Risau paras gule naik mendadak kerana air sirap..hehehe..Kang suspek kencing manis plak..Pengsan aku...

Sunday, October 31, 2010

Kota Kinabalu - Day 4

Sudah 4 hari rupenye. Kejapnye mase belalu kan..Utk petama kali nye gegul n gang gagak itam bejaya brekfes. Huahua!!! Itu pon hasil survey mlm sebelumnye sekitar bandar. Port kali ni bedekatan rumah refleksologi pintu blakang lampu kelip2. hehehe...Sinario Cafe. Sinario sgt. Tgh2 mkn skali ade drama mamak (tukang masak) begaduh ng pelayannye. Kes mamak belaga bahu ng pelayan (kate Dani la)...Seme dlm kedai cm pure2 xdgr tp sebenarnye busy body..

Pastuh, ni part paling mak gegul suke..Shopping!!! Lokasi?? Area Pasar Kraftangan or well known as Pasar Philipines. Ade Pasar Ikan Masin skali. Mak aku dah siap pesan mutiara hitam, biru kuning putih kelabu jingga segala mcm. Seme pesan angin la tapinye.

[Keropok sotong..Ggrrrr..]

[Gara-gara terubok, abis beg aku bau masin]

Oh, kaum2 hawa haroslah kene pukau kan. Seme yg ko tgk rase nk beli. Kalu xpk pasal nk bejalan lagi next week nih, dah lame aku hangkot semenye. Gelang, cincin, rantai sme nk kene belik. Adik, diri sendiri, mak, diri sendiri lagi, mak mertua, adik ipar, lagi lagi diri sendiri....hehhee..Brooch sme rase nk. Napsu! Napsu!!

[Pening pale nak pilih yang mane]

Sampaikan aku xperasan pon ade ofismte aku yg sedang memerhatikan aku dr jauh. Ye, sye hanya sedar bile bejupe di pejabat pd esok arininye bile die memerli saya. Oh malunye...


[Nampak x kat ujung ade orang, tu la ofismate ku..Kebetulan gambar die diambil Dani]

Before pulang kan keta sewa ade plak drama swasta kan. Mase amik keta, aku beurusan ng org lain (agent) tp bile nk pulang anta kat org lain (owner a.k.a bos). Konflik timbul bile bos ckp agent dah lebih charge kami. Kire agent sudah amik 1 ari lebih dr kami. Cet!! Try call agent die xnak angkat. Chooy!!! Msg jek. Hampeh ko!! Penakot weh..Naseb ko baek ek sebab aku ngandung, kalu x memang aku bejuang abis2an. Gegul serahkan pd Dani je seme. Pure2 malas amik tau. Malas nk stress..Pengajaran buat suami saya..Sila amik peduli ape yg isteri kamu buat ek..Ni x, isteri nak xplain pasal trip die buat2 xtau jek..

Again before balik jgn lupe check in (kami dah buat a nite before). So xperlu queue kat airport. Oh ye..Kalu berada kat KKIA sile amik berat sket ye. Xda annoucement pon. Aku xsure la kalu PA system rosak ke hapa arituh kan. Tapi memang ko kene aware jek. Flight delay ke last call ke pepandai la ko nak alert. Sampai kat gate belepas pon xda sign pon tunjuk ko haros ke pintu mane. Annoucement hagham....Tnye akak pintu tuh pon xtau..Teruknye servis ni..Nyudahnye tnye la kat org2 yg beratur tuh jek..

Overall, seme bejalan lancar. Pebelanjaan pon mengikot budget, tentatif pon bleh kate seme kami buat. So peps out there, kitorg dah..Korang bile lagi nak p....

[Bersedia untuk plan next trip]

Friday, October 29, 2010

Kota Kinabalu - Day 3

Becita-cita nk bgn awal. Alasan nk kuar brekfes..Choy!! Dusta semata okeh. Again we started our day at 830am. Hari ni aktiviti air..Yahoo!!! Seronot!! Menggelapkan diri anda. Menuju ke Jesselton Point. Target nak cari trip 3 island for RM30.

Ade 2 option sama ada cari kat tiket kaunter or just usha2 brader luar tuh jek. Sama jek. Kitorg dpt beach boy (boy ke ala2 kertu jek) namenye Noel (camni ke spelling die).. Nego2 kenyit mate sket dptla harga yg kami nak. Pandai plak die nk perabiskan duit kami. Offer utk drop kat area coral tgh laut tp kene tambah RM15. So each kene byr RM55.50 (trip+fee taman laut RM10.50). Dah kate nak snorkeling, harosla ade goggle nye. Sewa plak tmbah lagi RM10. Xreti berenang? Tmbh lagik RM10 life jacket. Cas ikan duyong?? Tambah lagik RM10. Dalam pada hebat menjadi cikgu Math, akhirnye kene tipu gak ng si Noel (prengset!) Patotnye charge for equipment just RM55. Noel kire RM70.

[Penuh barang kat tangan n dalam beg]

10.00am
Mule menakluk Laut Cina Selatan. Cuaca amat cerah. Sgt sesuai utk aktivti utk arituh. Memula benti kat tgh laut behampiran Pulau Gaya. Laut die amat mengecewakan. Kotor!! Bayang kan tgh2 snorkeling skali atas kepala ko ade polisterin, plastik cikedis, paling hampeh tudung saji pon ade. haih!! Last 2 year if not mistaken, ini adalah kawasan penemuan ikan paus sepanjang 40m. Tulang temulang die bleh la kalu nk tgk kat Muzium Sabah (gegul dah tgk). Since it was my 1st time snorkeling time ngandung kire gamble la gak, memang menyenakkan perot. Dgn life jacket pastu anak ko tetibe nak keras plak plus pressure air laut lagik. Nyudahnye aku berenang xsampai 5mnt then teros naik bot. Sempatla tgk coral. Xcolorful cm Perhentian. Warna coklat2 jek. Ikan bnyk tp color dull jek. Maybe aku tak abis pusing kot. Next they took us to Sapi Island. Sini xda kedai or resort just toliet jek. Gegul xmandi pon pantai die sebab baby aku kurang sporting. Maybe tekejut kot..


[Debor nak kene campak]

[Equipment 1st class tapi berenang, hampeh!!]

[Pantai Pulau Sapi]

12.00pm
Terus gerak ke Manukan Island. Dekat2 je pulau2 die nih. We had our lunch here. Ade resort, surau pon ade. Kedai makan yg jual nasik ade sebijik jek. N fud plak terhad. Lagi 2bijik restaurant. Jual western fud. Sgt xsesuwaii ng tekak gegul kan. Nasib la lauk kat kedai tuh sedap. 2 jam boatman tuh bagi mase tuk becanda2 kat situh. Perot dah kenyang2 ni mane la ko benapsu nk berenang kan. Lagi pon laut die xda la cantik sgt. Bnyk ikan jek. Ikan bilis, ikan todak sme bleh tgk kat area pantai tuh.

[Muke-muke kelaparan]

[Tu dia..Nasi xtra lagik tuh]

2.00pm
Sekali lagi dicampak ke tgh laut. Kali ni kat kawasan Mamutik Island. Agak terbuka kawasan nih. I meant, xda pulau halang Mamutik. So ombak die sket kuat. So put more effort sket kalu nk snorkelling. Kalu dok, sesedar mu dah hampir ke kawasan pantai. Coral die again cam same jek. Ikan bnyk. Ade ikan dory, ikan itam (ketua dlm tank dlm cite nemo tuh), landak2 laut. Kali ni gegul nyelam lame sket sebab baby dah beri kejesama. Penat sey snorkel time ngandung nih. Sompuit!! Dani pon same sebab die tunda aku. Aku rase cam nunda ikan paus kot.Hehhee..30mnt after, they took us to the last island, Mamutik Island. Same like Sapi. Memang tok singgah2 je island nih. Xda tmpt mkn or resort. Mandi2 laut beberapa round. Tapi bnyk mase just lepak2 jek. Dah penat kot memasing plus cuaca panaasss....


[Pantai Pulau Mamutik]

[Dah sarat2 ngandung nih dok bawah je la]

3.30pm
Begerak pulang ke jetty.20mnt kot pejalanan.Totally ok la trip nih. Coral die so so jek. Keadaan kebersihan laut gegul bagi B- sebab bnyk rumpai2 laut tuh atas pemukaan. Cam sampah plak bile tgk. Cuaca indah.

Tips, xperlu bwk bnyk brg. Penting skali air mineral and biskot (utk org sentiasa lapar cam aku). Baju salin pon xpyh bwk. Buat berat beg jek. Salin baju kat bilik hotel jek. Keadaan ko takkan basah sgt since dah kering mase pejalanan balik naik bot tuh. Bawak plastik je spare tok duduk dlm keta.

Thursday, October 28, 2010

Kota Kinabalu - Day 2

Di Sabah hari bermula sejam awal dari Semenanjung ye. Please take note. Kalu x jd sengal2 ayam cam kami. Kol 445am suboh dah masuk n kol6am matahari dah mule menyinar. Tapi bisnes hour tetap same cam kat Semenanjung...Kire ko ade mase lebihhh tok tido after suboh la..

Tanpa breakfast sebab xtau nak mkn kat ne, terus menuju ke point pertama di hari kedua. Kinabalu Park. Before p sempat tanye route kat receptionist utk confirmation..

Aku : Kak, nak tanye. Camne nak p Kundasang?
Akak 1 : (Sengih tanda xtau) Jap ya..(Panggil membe kat blakang pantry)
Akak 2 : Kamik mau ke Kundasang kan? Kamik udah lalu 1B belum?
Aku : (Buat tak tau)
Akak 2 : (Asking me again same question)
Aku : Oh...(rupenye die tanye aku. Aku igt die cakap kamik tuh refer kat diri die) Udah2. Semlm udah lalu..
Akak 2 : Kamik terus aja..Ikut Tamparulik...Ranau. Ade signboard bahhh..(trademark)
Aku : Oo....Terus jek.
Akak 2 : Ya..Ya..Jalan 1 sajak..


Bebekalkan info n map serta GPS by Ovi yg gile kekadang tuh, terus laju jek driver aku nih bawak kan. Kalu ikot kajian aku jauhnye lebih krg 120km dalam 2jam gitew. Dari KK sampai ke persimpangan Tamparuli jalan 2 lane. Ade 2option either ikot Tamparuli or straight ke Ranau. Dah glabah..Tgk peta xda plak Tamparuli punye point. Ovi map?? Hancos!! Jap2 calculating route (bengong). Nekad amik Tamaparuli. Dalam 1km dari simpang jupe Jambatan Tamparuli. I tell u scary mary okeh. Jambatan die lebar sket dr keta only 1way. No penghadang kat tepi. Sungai bawah ngalir cm laju jek..Gegul mule bayang kalu angin tiop kencang keta jatuh dlm sg. Isk..Isk..After lalu bandar Tamparuli yg sgt kecik, bleh kate cam bandar Fraser Hill kot ade roundabout. Situh ikot Ranau ye. Dan bermulalah pendakian 4x4..Hehe..Xdalah..Jalan normal cam nak panjat Cameron Highland tapi lebih tinggi. Kire kite tuh nnt akan bergerak di atas banjaran2 gunung. Siyes..But beware dengan bus n van tour guide. Since diorg otai kat situh, abis la ko kene cucuk. Bus express panjat bukit bleh cucuk keta kitorg, siap lori treler pon die tapau..Slamber bai...Cam hanjing.

Tips, kurangkan minum air mase pejalanan. Especially insan istimewa cam aku nih..Nape?? Sebab sepanjang jln last toilet yg ko jupe adalah kat area Tamparuli. Tamparuli ke Kinabalu Park 30km jln mendaki 60degree. After tuh kalu agak2 nak 'membuang', pepandaila mintak izin ng nenek ye...Hehehe...Lagipon xda la dahaga sgt cuaca x terik cam kat KL. Sejuk maa..

After about 2hours drove, we reached 1st pit stop. Kinabalu Park. Tepi jalan je. Pintu masuk ke Gunung Kinabalu. Kat situ pon angin dah sejuk2. So ape yg ade? Gegul cas remaja gitew. Bleh buat lite2 trekking gitew. Ikut trail yg ade. Haros pilih yg paling pendek since kami sume 'fit'. hehee...Pendek pon x sangat la. Dlm 400m gitew. Jalan hutan yek. Jangan verangan nak buat kalu ko pakai sandal vinci. Trail yg panjang harusla ke gate Timpohon utk ke gunung tertinggi kat asia tenggara. Dalam 5km gitew.

[Permulaan trail, tampak indah jambatan kayu..Pastu hamek ko jalan semak]

Kat park nih ade restaurant. Awas!!! Mahal nak mam***. Fud stat RM18++...Xhengat. Sekadar tumpang gambar ble la kot..Tapi jgn risau la. Kat bawah bukit tuh ade kedai makan normal. Within budget.

[Kat sini pon dah sejuk, tapi gegul cas panas]

Tips, orderla makanan berkhasiat tinggi. Bekalan utk sepanjang ari. Sangat susah nak cari kedai makan Halal mey kat area Kundasang. Hehee..

Next we went to Poring Hot Spring. Lebih kurang 20km from Kinabalu Park. Ikut saje signboard ke Ranau. Or just go straight je until jupe Y-junction. 1 ke Poring Hot Spring n the other ke Sabah Tea Garden. Kawasan hot spring ni btol2 kat ujung jalan. Fee RM2. Ade few kolam mandi n small2 bath tub plus tab rendam kaki. Gegul tiada la pule membawa baju spare makanye takat celup2 kaki gitew. Tuh pon dah cukop buat matikan kuman2 kat celah2 jari kaki ku. Selain hot spring, ade gak kawasan kelah waterfall. Tapi haros la ko daki sket dlm 500m. Sini xda kedai makan ye..Sila bawa bekalan makanan secukupnye. Bagi yg takot dgn hanjing, sila behati2 ye..Hanjing jinak besepah2..


[Proses pemulihan kaki yang keladak]

3rd pit stop, ni paling ngujakan sebab x sabar nak bagi ikan baham kaki. Tagal Moroli Fish Spa. Kat Kg Luantin. Just beside Sabah Tea Garden. Fee RM5 utk 15mnt. Kalu takat ikan kat KL tuh ape la sgt. Bilis kot..Ni dah mcm pirana lapar. Ade 2jenis ikan. Sekor ni gigit rase cam ko cabot bulu kaki.Perit!! Sejenis lagi, sedot jari ko rse cm vacuum hah..Sambil dibaham ikan tuh anda akan dihiburkan oleh live band dr kg tuh. Bebudak kecik jek men music tuh tp curlast ko...

[Dilarang mencederakan ikan seperti yg dilihat]

[Tak tau la ape jadi kat makcik tuh harap seme masih ade]

Last stop of the day..Sabah Green Tea. Xsehebat Cameron la tapinye. Stok pokok xda ulat bulu. Kalu Cameron ulat bulu dari jauh ko bleh nampak dah. Kalu datang pg2 sket bleh la buat lawatan ke ladang sambil petik2 daun die. Tapi bleh je cas kebun sendirik turun keta then p petik2 daun tuh. Baring2 atas pokok tuh ke..

[Pokok tea die pon cam botak2, hanjing yang jaga bukan orang]

Kol5 gitew selesai la lawatan, maka berarak pulang la kami. Biasenye kalu p ng pakej kol4 gitew dh balik sebab kol6 dah gelap gumpita n jalan memang scary nox. Cam jalan Frase Hills.

On the way balik tuh dapat la kami saksikan keindahan kejadian Tuhan. Ade 1 spot ni. Sgt clear view Mount Kinabalu. Terlalu indah. Tgk gmbr n mata sendirik lain. Dgn keadaan yg sedang sunset itew. Rase nk nanges..Itulah sensitipnye ibu ngandung.

[The best view of Mount Kinabalu, before ni asyik kabus jek]

[Sejuk nih..Tapi masing2 cas kulit biawak]

Sampai bandar skali lagi meng'gout'kan diri kat Pasar Malam Philipine. Rangkak buat hari kedua nye..

Tuesday, October 26, 2010

Kota Kinabalu - Day 1

Akhirnye selamat jugak trip aku n gagak itam ke Kota Kinabalu bahh…Plan asalnye 5 tapi sorang tarik diri..Alasan, org nak dtg umah..seswatuh kah?? Hehehe..4days kat sane memang cukup mngujakan aku yg first time ke sane kan. I guess yg len pon same.

Memulakan perjalanan seawal jam 7am dari Melawati. Transit di KL Sentral. Now ade option. Instead of naik bus ke LCCT, kite ble gak nek ERL. Aku prefer naik ERL. Tepat masenye. Kalu bus risau tesasar sket budget mase. Maklumlah pg2 nih keta bnyk kat jln kan. Dari KL Sentral ke LCCT just paid RM12.50. Sket mahal tapi selesa lah. Detail bleh check kat ERL site. Met Bad n Pn Ani kat Tasik Selatan. Oh, lagi 1 kemudahan baru dari Air Asia, bleh cek in awal, seawal 7hari sehingga 4hours before flight. 3ways, web,mobile or kiosk at LCCT. Ape kene buat just key in ur booking no n trus print saje boarding pass. Xperlulah nak berator cm nak bli tiket wayang tuh. Kitorg dah siap2 cek in a day before. So no rush at all. Flight kol1020. Bleh la lenggang mak limah budget kol945am baru sampai kat LCCT. Sampai LCCT trus p kaunter tok anta beg ke kargo.

Ni peringatan kepada perempuan ngandung. Nak naik flight kene WAJIB surat doc ye. Kalu agak2 perot tuh kecik, xperlulah nak cite kat org Air Asia ko ngandung. Nanti nyusahkan ko gak. Just keep it 2urself. If perot tuh terbesar ke try la cover2 line sket or kalu dah besau ngat, besedialah utk bagi lambaian je kat kawan2 ko dari tingkap gate. Procedure nye, die xgalakkan org ngandung nek flight. Even ade surat doc pon sometimes leceh. Unless ko ade cabel2 kat dalam so bleh la mintak kowtim2. Skali ng flight aku tuh ade la cik puan ngandung. Besar gak pewotnye. Sangkot kat gate. Sian die. Aku?? Selamat belepas bahh…Yahooo!!!

Sampai kat KKIA, ade imigresen cek. Oh, sgt aku xtau. Igtkan normal sajek. Teguran buat imigresen KKIA 2, bukak la kaunter utk local bnyk sket weh. Ade ke 2 kaunter jek. Kaunter foreigner sampai 4. Sgt xmengalu2kan org Malaysia ke wehh??!!! Awas ye!! Peminjam2 loan blaja esp PTPTN, make sure korang clear tau. Kalu x, ko sangkot. Cam Dani..Haha!! Since dlm Msia gak, so die lepas TP ko kene isi borang. Jadi bebawak la byr loan ye.

[Peta, Ovi Map, Tentatif..Menelaah before meronda]

Tips, recommended utk self drive kat sane since jln die mudah jek. N murah sket bebanding amik tour guide. Signboard is everywhere ko just kene tau spot2 yg ko nak tuju jek. Amik keta trus cek in hotel since dah kol3pm mase tuh. Our hotel just located 5mnt from airport. New area. Dlm OVI map nokia pn blum ade (actually OVI map tuh lembab sme x update. I hate it!!) Nice hotel. Siyes..LCD tv ko. Room rate RM88-Rm158. Name nak Manja gitew. Gegul bagik 4 bintang!!

[Our room..Standard room with window RM100 je]

Mengikut tentatif 1st activity, makan kat Restoran Nasi Padang Ibu, Jesselton Point. Lauk die amat menerujakan ibu ngandung ni. Ade gulai babat. Ape tuh?? Gulai perot la. Sedap ko. Aku ngidam dah lame. Kat Sabah baru jupe. Kat semenanjung payah. Kire aku xjupe slame mencari. Belasah semangkok, paru goreng, seme feveret gegul. Xpyh lauk lain. Gegul agak jakun sket sebab setiap meja kat kedai tuh ade button panggil waiter. Jadi tak pyh la nk swet2 kat akak tuh or angkat2 tgn ke. Tekan je button tuh. Ade button bill, call n sebijik lagi lupe dah. Harga?? Em..Mahal sket kot..Hahaha!!! RM50 utk 4 org, 4 jenis lauk, 2pinggan kuah gulai.

[Seme udah kelaparan bah...]

Next, ke Signal Hill. Dlm area bandar gak. Nak tinjau2 bandar KK. Tapi view xda la best sgt pon. Sempatla strobis di kale senja gitew. On the way ke Signal Hill gak, jump Atkinson Clock Tower. Nothing special pon. Just menara jam zaman dulu buat dari kayu. Kol6pm, totally dah gelap cm kol715pm kat KL.

[Cuaca agak jerebu sket ptg tuh..So kurang menarix sket viewnye di Signal Hill]

[Aku rase cam poster tok movie..I loikeee]

Trus meronda2 bandar KK. Ade 2part. Aku anggap cam new wing kot. New wing nih ade shopping complex famous la kire. They call 1B or 1Borneo. Ade menara Tun Mustapha. Bangunan yg cylinder tuh. Since we had our lunch at 4pm, maka nye pert x brape lapar. Tp memandangkan malam makin gelap (padahal bru kol8pm), trus la ke old wing of KK. Area Philipine Market or Handicraft market. Kat sini ade gerai2 makan seafood yg sedap2. Ikot nasebla. Bnyk seafood. Gegul gigil. Seme benda rase nk. Harga?? Xpyh ckp. Murah seyy…Ketam besar baru rm15. Sotong katak scucuk ade lebih kurg 8ekor rm10. Udang sedang 3ekor rm10. Terubok separuh baru rm5. Kat KL, jgn harapla…Melantak tak hengat..Siap risau merangkak pon ade gak...

Abg "Mat Nor" ade pesan..."Amik yg kamu kepingin saje ye"...

Abes aktiviti melantak maka berakhir la hari petama kami...Penuh aktiviti makan. Bagus untuk tenaga mendaki pada esok harinye...Balik hotel merangkak..Penangan ketam besar



Wednesday, October 6, 2010

C-Series

Title seswatuh..Mercedes C-Class ke..Oh, tidak..Di atas kejayaan terbaru suamiku, maka dengan bebangga ati (actually sedey) gegul nak adiah kan something la. Puas la dok pk ape aku nak beli kan. Of course lens aku dah pangkah awal2..hahah!! Sowi. Seminggu aku cube memahami kehendak die pada tika dan saat itu..Akhirnye.....

Setelah beberapa ari buat research kan, yes being cerewet person like me kene la jadi sgt particular kan. Gegul decide nak belikan new fon for him. Nape?? Since kami akan menjalani long distance relationship x lama lagi, jadi gegul perlukan alat perhubungan. Atau bahase mudah kami perlukan video call fon. FYI, fon gegul nan ado video call. Dan memang dah lame gegul kepingin nak angkat E72 sebakul. Tapi bnyk rintangan. Maybe bukan jodoh kite. Oucchh!! Kalu mau angkat 2bijik fon baru, rabak la poket aku hah. Pk punye pk, akhirnye dapat la idea. Since fon suami aku bertaraf 3.5G (bunyik nak gempak), maka dengan pasrah dan redha aku amik keputusan utk switch jek. Aku amik fon die n aku ganti his wif new one. Ni setelah amik kire bnyk factor...

Semalam aku dengan gopoh n kelam kabutnye memulakan misi mencari. Xnyempat2 kan namenye tuh. Tengahari tuh msg adik ipar aku survey market price area Low Yatt n Sg Wang. Dapat plak price within budget aku. Cool! Terus paksa rela die p after keje. Skali die plak nak p gym..Hampeh!! Penat aku ajak nih. Message dah bebakol2. Tapi tatap keras nak p gym. Pasrah la gegul. Dari lunch hour sampai la ke loceng terakhir, gegul x senang duduk. Nak gak beli!! (saya memang keras ati)

Akhirnye decide utk pusing sekitar bandar cowboy, Bentong tuh. Nekad!! Kalu harga die beza 20 30 hengget dari price kat Sg Wang, gegul nak angkat sajek. Jantong dah bedebau2. P kedai 1st, kecewa salesboy tuh sux. Bengong aku nak bg ko bisnes ko buat taik plak. 2nd kedai sinar harapan ade tp again ko mls nak layan aku. Agaknye die igt aku xda duit kot. Or aku cam budak sekolah. 3rd kedai ok. Tapi xda plak hah. Kedai ke 4, pekerja tuh kurang pengetahuan. Aku tanye then aku jawab sendirik. Sangat memalukan. Nyudahnye bos die cam pandang slek kat aku. Cam aku plak salesgurl die client. Dan akhirnye kat kedai last, bau dah cam sardin sebab ke hulu ke hilir dgn hujan lebatnye, jupe la ape yg aku nak. Dah setel2 bayar, xcited nak mampos nih nak buat surprise kat suami, aku pon type la sms....

"Dah beli. Haha!!! Nokia C6. Shhhh.." tekan no fon then send....Skali........

Aiiiiyakkkkk!!!!!!! Aku tersend ke laki aku daa....Niat aku nak send ke adik ipar. Punye la xcited. Mangkok ayon btol...Suami gegul trus reply..

"Hah!!!??"""

Gegul sepantas kilat sms cik Has mintak bantuan nyawa...

"Beb, kalu Dani msg ko tlg ignore him. DONT REPLY anything. Nnt aku xplain" (wow! Bunyik cam ade pegaduhan besar jek ng laki aku hah)

Demmit!! Kelam-kabut jap tapi tatap cover line baik punye...Reply sms suami..

"Oh, TERsilap msg. Tgh nganjing Has. Die beli fon baru"...Has sory tepaksa jadikan ko black sheep.

Pastu keadaan tenang jap sebab aku dah ubah topik sket ng laki aku. Supaya die lupe part fon baru tuh.

Sampai kat umah terus gegul renung seluruh bilik, camne la nak kasik surprise nih. Memula nak masukkan fon tuh kat tempat remote kipas. Skali xmuat daa..Pastu dapat la idea. Gegul kunci alarm dalam kol 11pm gitew then sorok kat meja make up sebalik bekas mas kawin.

9.00pm.....Suami sampai. P open houz depan umah..Soklan petama die..

Dani : "Awak yg suggest kat Has ke suh beli C6?"
Gegul : Hah??! (buat2 cool) Em..xda la..Die decide sendirik. Die just inform je td..Nape?
Dani : Em..Fon tuh memang bagus..Bla bla bla..
Gegul : (Ignore sajek. Then tukar topik) Oh, sian kat die sebab hantu kencing dah kembali..Die xmati bla bla bla....

Kol1030pm balik umah rehat2. Gegul dah start debar. Suami bagi bace detail pasal new job die. Buat2 la bace. Sambil jeling2 kat jam...Pastu borak2 then die bace majalah kamera die..Tepat kol 11pm aku ngantok. Cam biase aku tido dulu. So semlm aku pon buat2 tarik selimut nak tido. Die sibok bace magazine lagi..Few minutes later.....

Ade bunyik sayup2 jek. Dani pandang aku muke curious. Aku pure2 tido lagik sambil telik2 kot bawah selimut. Die bangun terus selongkar2 bilik. Aku dah xtahan dok bawah selimut. Mate pejam mulut nak senyum tahan ketawa. And finally.......


Dah jupe, tapi bleh blurr lagik. Die igt tuh fon aku. Siap nganjing2 lagik. Sengal!! Aku punye la siap letak tag kat cover fon tuh. Die xbace. Xplore2, asking2 me about the price, amik2 gambar bagai, siap marah aku sebab xmasukkan sim card.....Thennnnnnnnn baru die realize ade tag kat cover fon tuh. Adoi!!! Rase nak tempeleng jek.

"Eh...Fon ni tok saye ke?? La...Rase nak nanges plak..Igtkan ni fon awak..TQ..bla bla bla.."

Kalu ikot ati nak je jawab, "Kalu tuh fon saye ape jadah la nak sorok2 kan. Baek la trus masuk sim card"..Hehee..Lepas tuh ape jadi...Of course aku di ignore..Sampai la ni..Sebab suami saya sibok xplore fon tuh. Siap ntah kol bape die tido semlm sebab men fon tuh. Ni la gayenye kalu dapat suami mat gadjet..

Untuk diriku...Say bye2 to laptop ek..Usaha lagi 3bulan dari skang....

Thursday, September 23, 2010

Raya di Bentong

Tahun nih gegul menang undi di mase2 kecederaan. Plan 3bln lepas nak balik Taiping dulu then baru ke umah gegul tapi 5ari before raya, gegul dapat helah yg sangat menarix. Seharian aku buat analysis berdasarkan keadaan trafik dan tempoh cuti cik Dani. Setelah dikire kebarangkalian serta permasalahan yang mungkin timbul maka hasilnye...Yezza!!! Bentong menjadi destinasi pertama...Joget2 la aku. Seminggu before raya tuh beserambi telinga dgr lagu raya. Dah listkan menu yg teringin nak makan. Nasi tomato, rendang rusa, rendang ayam pencen, kari landak. Kau ado? Mak aku bagai melayan sajek kerenah aku. Mauahahha!! TQ! ^_^

Konsep thn, Super Value. Baju kawin dah buat beratos2, takkan nak pakai 4jam je kan arituh. Maka pakai sajek. Ade orang kesah? Aku tatap diva. Konon konsep raya, 'Sunat' pakai pakaian baru. Dah baju, nak tudung plak pastu kasut plak, anak tudung bla bla..Dasar pompuan. Lanjutan itu, kerana tak mau anak die nnt leleh air liur, maka cik Dani hadiah kan sepasang kurung pink. Seb baik org tuh nak terima lagi tempahan. 2minggu b4 raya. Pompuan boyot nih perasan kecik lagik, amik ko. Bile baju siap, kain ketat. Cet!! Xlame lagik kene sedekah daaa baju tuh. Btw aku ade cite psl baju raya thn nih. Tp nnt aku story.

Sehari b4 raya kami balik ke kg aku.Cewaahh!! No trafik jam sebab tolak sesudah subuh. Tuh pon dah lewat plan asal nk gerak mlm tuh. So dpt la rase tol free. Tp elok gak aku xblk mlm tuh.jem cam gaban. Orang yg nak balik pantai timur nih seme pakat balik mlm. Syukor!! Aktiviti ari teakhir Ramadan nih cm biase bagi aku. Tapi petama kali buat cik Dani.

1. Kupas bawang bekilo2 cam nak buat kenduri kawin - dah leleh air mate. Ntah2 rindu kat mak die..hehee

2. Basuh umah. Maksudnye cuci segala lantai tingkap - Dani ngelat.Tido alasan keje lewat mlm

3. Beli daging bekilo2 cm bawak lembu sekor - Em..ni pon die ngelat

4. Majlis khatam Quran - Hah! Ni saat debor..Siap pucat muke bile aku sebot. Alasan butang baju melayu tinggal la, tak abis ngaji la, Quran xbawak la, sakit tekak la, kunci keta ilang la, period pon ade gak..Pelik aku. Majlis nih buat kan umah nenek aku. Dalam kol6pm gitew sme family anak2 gather then Khatam. Yang klaka tuh, time org nak start bace, suami aku nih ble buat keras kat luar umah. Ala sian tol die. Xpe new xperience.

5. Takbir raya umah ke umah - Ni paling best time aku kecik2. Sebab? Dapat duit..Hohoho!! Malam before raya tuh xda terawih dah so die ganti ng majlis takbir kat surau. Seme lelaki akan p. Pompuan 'sunat'. Biasenye just stay umah tunggu org datang takbir kat umah. Maka mulela aktiviti menjamu org. Bizi2 kat dapor masak2. Takbir nih ikot turn. Kalu dapt umh 1st, untungla. Penah skali umh nenek aku jd umah last. Kol12am ko. Suara takbir pon dah layu2. Tapi nih la medan kumpol duit bagi budak2 disamping galakkan diorg p. Org dewasa pon dpt tau. Thn nih cik Dani dapat RM7. Hehehe..

Pagi2 kol6am aku dah bgn. Raya nih memang smgt kobar. Terus bukak OASIS dengar takbir. Pasang volume 35 supaya seme yg xbgn bleh jage. Cm org normal mandi siap2 then sarapan. Rase nak sujud syukor kat dapor time tuh. Seme food aku dapat makan. Xcept for ayam bandar. Namekan jek..Nasi tomato, lemang, ketupat sme aku bedal. Hikmah doa sebln Ramadan kot. Pas menta darah igt nak skip smyg raya, alasan xsempat nak make up. Hahha!! Tapi suami aku marah. Ok turut perintah. Kang dosa..

Abes smyg straight trus ke umah nenek aku yg letaknye 500m je dr umah aku. Kecoh gel. Aku rase anak aku arituh xle nak tido. Bising. Bayangkan kalu aku beckp sorg korang dh bingit. Ni ade 40 org yg befrekuensi same. Mau pekak kot. Tahun nih gak mneyaksikan suami aku 1st time bagi duit raya kat sepupu2 die. Since aku belum punyai anak sedara, jadi cousin2 la yg dpt. Untung korang. Aku? Tahun nih collection dpt RM2 jek. Buat tabungan anak aku nnt. Selesai aktiviti salam2, terus la kunjung2 umah org.

[Sesi takbir&tahlil di pagi raya kat umah2 yg dikunjungi]

Another activity yg kitorg amalkan tiap kali raya is takbir kat umah org. Aku siap briefing suami nih mase dlm keta. Biasenye bile sampai kat umah tuh, uncle aku or cousin aku akan lead takbir. Part paling debor bile takbir tuh buat solo. Die pas2 kat sorang2. Getar gak la. Suami aku mule pucat rase nak xnak p. Hheehe..Sian die. Sampai kat umah atok sedara aku, suami aku mule la muke gelisah takot kene takbir. Since thn nih raya ari Jumaat so nak jimat mase, takbir jap jek then tahlil pendek. Umah pon sempat p 2bijik jek. So selamatla suami saya.Hehhee..Tobat thn dpn die ajak blk kg die nih.

Abis smyg Jumaat, balik umh sendiri. Maka bemula la episod serangan ari raya. Umah aku diserbu org (cas bnyk peminat) bermula kol3pm. Mukadimah oleh kawan2 sekolah (Azwar, Ad, Nuar&wife) dan uni (Anam, Syuk, wife dan adik bradik). Ni muke2 wajibul ghunnah. Nak makan spesel katenye. Pastu kwn2 mak aku sampai bebelas2 keta. Sian tgk suami saya keje keras. Angkat meja, pinggan mangkok, sapu lantai, mop, tangkap kucing (eh..ade gak).

[Sampai malam pon x abes lagik..Bapak aku muke dah cam lemang]

Maka itulah aktiviti raya di kg saya. Serbuan org ke umah saye itu x benti kat situh ye. Sampai kol9pm. Yang mane akhirnye suami saye dengan ikhlasnye dan jujurnye ajak balik kg die esok pg2. Sebab sian tgk family saye yg xcukup kakitgn nak layan org. Siap thn depan nak hire bibik tok cuci pinggan n kemas dapor. Hehehe..

[Ini lah keluarga saya..Mane suami saye??Tu kat atas sane, muke paling ceria]

p/s : xda gambar aku dan suami bedua ye..sgt frust!!

To be continue...

Monday, August 23, 2010

Die sihat

Salam Ramadan semua!! Moga semua dilimpahi rahmat dari Ilahi

Intro bulan2 puase ni kene la sopan gituh. Selaras dgn azam aku yg nk menjadi sedikit sopan. Oppss..Bukan bemakne kurang sopan plak ye before nih. Hanya perlukan sedikit perubahan. Kalu x kang anak aku terikut plak perangai menjerit2 mak die. Huhuhu!!

So 12weeks. Penat wo! Secara tetibe penyakit muntah hijau tuh kembali. Adoi yai! Mahu datang setiap 6minggu ka? Dah la dalam bulan2 pose nih kan. Duuugaaaannn.. bak kate P.Ramlee. Sabar je la gegul ye. Selera makan masih ditahap bewaspada. Tekak kekadang rase nk mkn rendang ayam kampung mak aku yg slalu die buat time raye. Tapi bile aku renung je ayam masak merah mulalah loya. Maksudnye perut nih belum sedia nk mkn ayam. Em..Sabar lagik. Makcik2 aku kate tunggu la after 16weeks, everything will b fine. I hope so. Time bulan pose nih die nk muntah2 memang penat wo. Memandangkan aku pose, bile buke makan sket terus kuar nyudahnye xde ape la yg tinggal. Jadi lah aku melepek je atas sofa pandang TV tanpa perasaan.

Weekend nih badan buat hal lagik. Kali nih kadar gula di bawah tahap 3 je dan blood pressure sekitar 80-90/60...sgt rendah tapi doc kate normal for me yg pose n ngandung. So p clinic dapat la koleksi ubat air angin color putih yg xsedap. Agaknye kalu cek perut nih, dah penuh warna2 putih kat dinding perut ni. FYI, mase ngandung ni memang xda ubat-ubatan yg ko bleh amik melainkan Paracetamol 500mg. Tu pon sebijik sehari ye. Ko sakit mate, hingus, demam panas, kejang kaki semua mkn Paracetamol jek. Yg lebihnye ko doa la kat Ilahi n get rest a.k.a tidoq!

Pastu during this time memang mencabar sket, since aku ni kecik molek je ciptaanNya. Maka ruang perot atau pon abdomen kecikla jua. FYI bermula minggu 12, baby kite akan membesar dgn kuat dan sihat serta cepat. Jadinye, oleh kerana die nak ngembang dgn besar die tlah menolak segala benda yg die rase semak sekeliling die. Tendang sane sini. Oh, baby chill beb. Akibat perbuatan baby itu, maka aku telah mengalami muntah yg teruk. Ape saje yg masuk pasti kuar dlm tempoh 30minit. Mi Raja, air pink panther, air ribena, air milo, roti, carrot cake. Ko name kan sajek. Semua ko tendang kuar. Kot bawah ko x tendang tapi semua ko tolak kot atas. Sungguh ganas..

Tapi walaubagaimanapon, aku tetap syukor sebab dlm ape jua situasi aku sentiasa igtkan diri yg ade org lebih kurang bernaseb baik dari aku. Berpegang pada prinsip xseberapa tuh la aku jadi kuat kot. At least aku xdala bermlm kat hospital..Pssst..Aku takot nak dok hospital sebab dlm bayangan aku nih, itu cm destinasi terakhir..Gullpp!!! Memang dari kecik kalu p hospital jantung aku degup laju. Selain tuh, aku masih ade slera tok makan walaupon ade certain fud yg aku xsuke. Ade ofismate aku, setiap ari mampu celup biskut ng air kosong jek. Xle makan lansung. And paling penting, aku tidak alah ng cik Dani. Jangan memain. Ade org tuh die xle bau laki die. Cite btol nih. 4bulan ko xle besama suami die. Sian suami die. Kalu jadi kat kalian both of u pon kene bnykkan besabar je la. Duggaaaannn...

P/s : Arituh p kitorg p intai2 baby tgh buat ape..Wow!! Sgt active tp malu2..Jantung die berdegup laju I tell u. Agaknye beria joget kot..


[Ade nmpk kawasan bulatan itu? Kat situhlah die nyorok2]