Wednesday, October 6, 2010

C-Series

Title seswatuh..Mercedes C-Class ke..Oh, tidak..Di atas kejayaan terbaru suamiku, maka dengan bebangga ati (actually sedey) gegul nak adiah kan something la. Puas la dok pk ape aku nak beli kan. Of course lens aku dah pangkah awal2..hahah!! Sowi. Seminggu aku cube memahami kehendak die pada tika dan saat itu..Akhirnye.....

Setelah beberapa ari buat research kan, yes being cerewet person like me kene la jadi sgt particular kan. Gegul decide nak belikan new fon for him. Nape?? Since kami akan menjalani long distance relationship x lama lagi, jadi gegul perlukan alat perhubungan. Atau bahase mudah kami perlukan video call fon. FYI, fon gegul nan ado video call. Dan memang dah lame gegul kepingin nak angkat E72 sebakul. Tapi bnyk rintangan. Maybe bukan jodoh kite. Oucchh!! Kalu mau angkat 2bijik fon baru, rabak la poket aku hah. Pk punye pk, akhirnye dapat la idea. Since fon suami aku bertaraf 3.5G (bunyik nak gempak), maka dengan pasrah dan redha aku amik keputusan utk switch jek. Aku amik fon die n aku ganti his wif new one. Ni setelah amik kire bnyk factor...

Semalam aku dengan gopoh n kelam kabutnye memulakan misi mencari. Xnyempat2 kan namenye tuh. Tengahari tuh msg adik ipar aku survey market price area Low Yatt n Sg Wang. Dapat plak price within budget aku. Cool! Terus paksa rela die p after keje. Skali die plak nak p gym..Hampeh!! Penat aku ajak nih. Message dah bebakol2. Tapi tatap keras nak p gym. Pasrah la gegul. Dari lunch hour sampai la ke loceng terakhir, gegul x senang duduk. Nak gak beli!! (saya memang keras ati)

Akhirnye decide utk pusing sekitar bandar cowboy, Bentong tuh. Nekad!! Kalu harga die beza 20 30 hengget dari price kat Sg Wang, gegul nak angkat sajek. Jantong dah bedebau2. P kedai 1st, kecewa salesboy tuh sux. Bengong aku nak bg ko bisnes ko buat taik plak. 2nd kedai sinar harapan ade tp again ko mls nak layan aku. Agaknye die igt aku xda duit kot. Or aku cam budak sekolah. 3rd kedai ok. Tapi xda plak hah. Kedai ke 4, pekerja tuh kurang pengetahuan. Aku tanye then aku jawab sendirik. Sangat memalukan. Nyudahnye bos die cam pandang slek kat aku. Cam aku plak salesgurl die client. Dan akhirnye kat kedai last, bau dah cam sardin sebab ke hulu ke hilir dgn hujan lebatnye, jupe la ape yg aku nak. Dah setel2 bayar, xcited nak mampos nih nak buat surprise kat suami, aku pon type la sms....

"Dah beli. Haha!!! Nokia C6. Shhhh.." tekan no fon then send....Skali........

Aiiiiyakkkkk!!!!!!! Aku tersend ke laki aku daa....Niat aku nak send ke adik ipar. Punye la xcited. Mangkok ayon btol...Suami gegul trus reply..

"Hah!!!??"""

Gegul sepantas kilat sms cik Has mintak bantuan nyawa...

"Beb, kalu Dani msg ko tlg ignore him. DONT REPLY anything. Nnt aku xplain" (wow! Bunyik cam ade pegaduhan besar jek ng laki aku hah)

Demmit!! Kelam-kabut jap tapi tatap cover line baik punye...Reply sms suami..

"Oh, TERsilap msg. Tgh nganjing Has. Die beli fon baru"...Has sory tepaksa jadikan ko black sheep.

Pastu keadaan tenang jap sebab aku dah ubah topik sket ng laki aku. Supaya die lupe part fon baru tuh.

Sampai kat umah terus gegul renung seluruh bilik, camne la nak kasik surprise nih. Memula nak masukkan fon tuh kat tempat remote kipas. Skali xmuat daa..Pastu dapat la idea. Gegul kunci alarm dalam kol 11pm gitew then sorok kat meja make up sebalik bekas mas kawin.

9.00pm.....Suami sampai. P open houz depan umah..Soklan petama die..

Dani : "Awak yg suggest kat Has ke suh beli C6?"
Gegul : Hah??! (buat2 cool) Em..xda la..Die decide sendirik. Die just inform je td..Nape?
Dani : Em..Fon tuh memang bagus..Bla bla bla..
Gegul : (Ignore sajek. Then tukar topik) Oh, sian kat die sebab hantu kencing dah kembali..Die xmati bla bla bla....

Kol1030pm balik umah rehat2. Gegul dah start debar. Suami bagi bace detail pasal new job die. Buat2 la bace. Sambil jeling2 kat jam...Pastu borak2 then die bace majalah kamera die..Tepat kol 11pm aku ngantok. Cam biase aku tido dulu. So semlm aku pon buat2 tarik selimut nak tido. Die sibok bace magazine lagi..Few minutes later.....

Ade bunyik sayup2 jek. Dani pandang aku muke curious. Aku pure2 tido lagik sambil telik2 kot bawah selimut. Die bangun terus selongkar2 bilik. Aku dah xtahan dok bawah selimut. Mate pejam mulut nak senyum tahan ketawa. And finally.......


Dah jupe, tapi bleh blurr lagik. Die igt tuh fon aku. Siap nganjing2 lagik. Sengal!! Aku punye la siap letak tag kat cover fon tuh. Die xbace. Xplore2, asking2 me about the price, amik2 gambar bagai, siap marah aku sebab xmasukkan sim card.....Thennnnnnnnn baru die realize ade tag kat cover fon tuh. Adoi!!! Rase nak tempeleng jek.

"Eh...Fon ni tok saye ke?? La...Rase nak nanges plak..Igtkan ni fon awak..TQ..bla bla bla.."

Kalu ikot ati nak je jawab, "Kalu tuh fon saye ape jadah la nak sorok2 kan. Baek la trus masuk sim card"..Hehee..Lepas tuh ape jadi...Of course aku di ignore..Sampai la ni..Sebab suami saya sibok xplore fon tuh. Siap ntah kol bape die tido semlm sebab men fon tuh. Ni la gayenye kalu dapat suami mat gadjet..

Untuk diriku...Say bye2 to laptop ek..Usaha lagi 3bulan dari skang....

2 comments:

Cik @ni kebabom! said...

meletss! harap2 la suami gegel pon x mintak fon baru. dah stat2 intebiu dah tu.. *matila

badd said...

puan ani: hmm...harap2 ade la fon baru ye...yeay!!!!

fati: hantu kencing tu muncul kembali ke???pergh...dah bleh buat title movie seram nih...hantu kencing bangkit dari kubur!!!ahahahaha!!!