Wednesday, December 15, 2010

Mendebarkan

2 hari lepas gegul p monthly cek up as per schedule. Cek up utk week 27th kat Klinik Kesihatan jek. Free gitew. Kekdahnye same jek. Ubat pon free ye dek non. Kalu p private mau kene RM50 utk bekalan sebulan okeh. Jadi marilah ke Klinik Kesihatan sajek. Pg2 nih org kurang. So agak cepatla bebanding ptg. From now on, gegul dah start counting baby movement. Within 12 hours (9am-9pm), baby mesti gerak more than 10 times. Sket je?? Em, nnt kite tgk ek. Cek heartbeat..Tetibe baby tendang mesin tuh. Tekejot nurse tuh. Protes ke hape aku xsure. Terus nurse tuh benti buat heartbeat test. Kali nih turun sket. Usually, reading around 145-155 tp that day 130-144 jek. Kalu ikot tuh rendah. Tp kire ok la tuh. Then borak2 ng akak nurse tuh. Tanye2 aku bape lame cuti bla bla...Nurse sempat pesan suh stat kemas beg baju. Sebab masuk 7bulan kite ble bersalin ye puan2. Sila awasi tanda nak branak..Cuak jap!

Abes sesi tuh trus balik. Oppsss...Silap bukan balik tp p keje. Ye part time..Hahaha!!! Jadi thukang cat sekolah. Since perot boyot maka rakan2 sepejuangan suh aku dok jek. Tapi gegul rse cm xbest plak org buat keje aku dok jek. So gatai la tgn pegang beros cat. Cat tiang je katenye. Dapatla cat 8 tiang gitew. Then rase nk pitam penatnye. Pergh!!! Dlm kol12pm gitew gegul balik umah. Fenat katenye.

Oh masih igt, gegul kene kire baby movement kan? Sehingga mase tuh, hanye sekali jek baby gerak. Tuh pon mase kat klinik td. Gegul masih cool. Sebab tghari memang time tido baby. So rileks. Then dlm kol2pm gitew ade kicking tp very light2 gitew. Sgt bukan macam biase. Ok xpe. Aku tetido tp cam separa sedar gitew. Baby trus tendang2 slow2 until 4pm. Cukop 10times. After tu, trus senyap jek. Tido agaknye. Xpelah nnt kol 5pm mesti die bgn sebab dady die blk keje.

Jam kol5.30pm..Gegul mule risau sket. Baby xgerak pon. Macam2 takulan aku buat. Tido sebab penat, lewat tido td, sajek nak buat seperais, merajok?? Em..Tunggu sket lagi. Masuk kol6pm masih tiada tanda2 gerakan lansung. Ye xda. Bagi salam ke nyanyi lagu ke panggil2 name, tepok2 pon masih xda respond. Sunyi trus. Mule gelabah sket tp cool lagik. Xbagi tau dady pon lagik.

Masuk kol8pm, biasenye time nih die aktif main tp x utk arini. Trus msg dady..Mase tuh darah mule naik. Mau x, tetibe jek. Xpenah lagi ye jd camnih. Dady trus call. Mase tuh suara mule ketar2 tp kaberline baek punye. Kang aku meraung kang ade plak yg drive balik dan2 tuh gak. Bajet2 cool. Siap selitkan unsur2 ketawa yg paksa gitew nak elak tertitis air mate tuh. Dady suh monitor lagik.

10pm...Still xda tanda gerak. Aku?? Dah macam2 doa la aku bace kan. Bape kali ulang lagi 'Rase gembira tepok tgn' (lagu feveret baby) aku xsure. Xda respond okeh. Aku picit kepala die pon, die senyap jek. Aku mule la imagine yg bukan2. Dady call again. Bukan nk tenang kan aku kasik tambah risau ade. Siap cakap, tali pusat terbelit. OMG!! Aku xtepk, die plak bleh ckp cm tuh. Dah ckp mulelah aku pon tepk skali. Before ni ade 2 org membe aku yg anak die tebelit tali pusatnye. Last2 operate la nak kuarkan. Budak tuh dah lemas pon. Pastuh everytime buang air aku cek gak kot2 ade water leaking ke. Risau kot2 air ketuban bocor kan. Seriyes aku buntu nape baby nih stone semacam.

12am..Aku xle tido. Cam ne nak tido budak dlm perot aku nih senyap sesenyap senyapnye. Xda tindak balas lansung. Kirenye after 10th movement tuh memang die kaku. Dady suh gegul tido nak kasik kurang stress. Takot2 la kalu baby tuh stress ke. Oh, sgt aku xle terime kan. Kot Stress pon xkan dari pg sampai mlm. Esoknye, nekad nak p klinik.

530am next day, awal ko aku bgn..Sah2 blum mase tok baby aku bgn. Tapi aku insist nak kaco2 die dgn menepok2 perot. Harapan adelah perubahan. Tapi nan ado..Rase nak pengsan..Aku pon dah buntu nak buat ape. Memang xda perubahan lansung. Baby even xngeras pon. Biasenye pagi2 around 7am gitew die akan ngeras (cam menggeliat) tapi hampa. Nekad nak p scan kat klinik. Seawal bukenye klinik aku dah tecegat..

Scan, em..memang baby senyap jek. Trus cari jantong nak tgk ok ke x. Alhamdullilah jantung masih bedegup..Fuhh!! Lega. Doc ckp die tido kot. Tido ke hapanye. Dari ptg semlm xkan xbgn lansung kan. Sebenarnye doc tuh pon xsure nape. Muke die pon nampak cuak. Agaknye sebab tgk muke aku yg keresahan nih kan. Die pesan, if today movement less than 20 trus p hospital bersalin sajek. Mak ai..Aku belum besedia utk tido kat wad kot. Balik tuh aku just baring jek. Memang kurang bergerak. Dok usap perot jek dgn harapan baby kembali gerak.

Dan akhirnye dlm kol2pm gitew baby stat kicking me again. Slow2 gitew..Ya Allah betapa la aku rase nak nangesnye time tuh. Ko bayang kan 24hours kot die senyap. Slow2 aku try talk to baby. Small respond ade la cume jarang2 masenye dlm 30mnt skali. Leganye xtekata. Rase bleh benafas kembali...Tuhan tuh Maha Kuasa. Kalu bleh pelok baby nih, memang aku dah pelok dah. Mulai saat tuh aku xbrani nak buat keje2 berat ke hapa. Kalu before nh, aku sgt la aktif kan. Hangkat itu ini, larik sane sinik, brenang kuak lentang kuak kupu-kupu. So from now on, kene la sedar2 diri kan.. Em..Xpelah demi baby kan..Xlame je lagik pon..

5 comments:

Cahaya Kegirangan said...

baru je melalui benda yg sama before majlis along.. tgk org buat kerja, takkan kite nak dok diam je kan.. last² join gak buat kerja. pastu sehari baby takmo gerak.. giler cuak.. pagi esoknye ibu dah soh p klinik.. nak siap² p klinik, sempat pujuk² jap, seb baik bby majuk tak lama... gile lega... kesimpulannya, jgn gatal² buat kerja yg memenatkn.. silap² ko yg nangis menonggeng...

rina said...

aku siyes cuak masa baca citer ko nih.. nak nangis pun ada.. bukan senang ye mengandung di situ

Cik @ni Kebabom! said...

terlebih rajin plak mak buyung lupa daratan neh! meh sini datang umah aku bercucuk tanam..cangkul sedia menantimu~ hahaha

Yani said...

tuhla baby tu penat, baru nak duduk temenung skali mak die duk naik turun naik turun cat tiang.mau tak tunjuk perasaan.

Fati Nagib said...

Angah > sajek jek tuh nak ugot mumy die tuh. mumy die lupe nak men ng die agknye seharian dok buat keje kan..

Rina > ye…bukan mudah menyusur tangga ke angkasa katenye…hehehe…

Pn Ani > ko nak cat bilik ke dapor ke buat mural pon akak voley dek…

Yani > die xda nak menung2 macam ko tuh..lagha!!!