Friday, June 18, 2010

skeri da meri

2.45am....

Aku : Yang, nappe? Ngantok ke? Nak ayg drive?
Dani : Em..Nganatok..Jap depan sket tukar..

Perjalanan dari Besut yg dah masuk jam yg ke 14. Pergh!! Melecet ponggong dok dlm keta. Terus je cik Dani masuk R&R Temerloh. Memang terlalu ngantok cik Dani nih sebabnye die takkan bagi aku drive biasenye. Ni kire kali kedua. Before nih penah bawak mase kat Langkawi tuh sebab xtido seharian. So sampai trus die amik tempat aku. Dalam ati ni memancam doa yg aku panjatkan. Supaya pejalanan nih selamat kan. Maklumlah dua2 pon letih sgt nih tapi sebab dah xdaya nk tido kat tepi highway. Sebelum nih dah tido kat R&R Gambang. 2 jam bai. Naseb ade keta2 yg saing ng kitorg. Kalau x, tobat aku soh cik Dani balik jek.

Maka aku pon amik alih sebagai pilot. Jam tunjuk kol3.15am..Pergh! Kat LPT bai 3pagi nih. Ko penah rase. Hah! Ntah dari mane kekuatan mate nih tetibe dtg. Cerah jek. Cik Dani memang letih cm gaban. Gerak je keta trus tido lena cam atas katil plak aku tengok kan. Sian suami saya tuh..Iskhh..iskhh..

Kelajuan xlaju sgt la sekitar 110kmh jek. Nak pakai auto cruise tapi risau plak terlelap kang naya naik divider. So just tekan jek minyak hah. Potong memacam keta, lori treler. Pasang radio agak kuat sambil nyanyi. Naseb dah lepas Temerloh kan maka siaran radio Era clear la dgn frequency biase 103.3mHz..

Kate dah potong sme kenderaan kan, smpi kat satu tempat nih, tetibe xda keta nak dipotong even keta dr arah tentangan pon xda. Aku neves jap. Jengok cik Dani, tido xsedar ape dah. Highway plak xda lampu. Memang lampu keta aku jek.Pergh!!! Time tuh mule la mcm2 imiginasi katon aku kuar hah. Yang dukung anak la, yg terbang la, yang wangi busok sme ado. Sumpah aku tak pandang pon side mirror ke cermin blakang. Focus depan jek. Tp buat2 kental smbil zikir n doa dlm ati mintak jauh. After 2km kot cmtuh barulah ade keta bali. So aku lega smule. Terus x potong dah. Kire ajak teman keta la, ade bus express pon skali..

Mate nih tetibe cam ngantok sket. Mase tuh baru lepas simpang Lanchang kot. Aku pon potong la. Agknye aku lupe kot plus pk dah dekat exit Karak nih. Bleh la kot. Skali..Amik ko. Ade 1 kawasan after exit tuh xsilap aku cm mendaki sket area tuh, xda keta again. Pergh!! Trus bedebar ko. Radio plak tetibe tukar siaran. Mase tuh aku tgh nyanyi lagu Pretty Ugly-Diari Seorang Laki, tetibe kuar muzik mendayu..Rase goyah bai..Sekelip jek jadinye tapi rase remang tuh sampai depan pintu umah ko. Aku panggil Cik Dani die bleh xsedar. Ape lagik trus aku tekan minyak jadi 130kmh...Selekoh ke turun bukit ke aku belasah jek. Memang tawakal jek time tuh niat nk bantu suami aku yg nagtok dari memandu..

Akhirnye kol430am selamat sampai depan pintu pagar umah...Itulah xpereince yg aku rase paling aku takot. Tobat xmo balik lewat2 cmtuh. Lalu LPT plak. Dah la memcam cite ade kan..Hehehe..Ko ado pengalaman tuh? Nan ado katenye..


[Saya nak cuti..Perhentian Island]

1 comment:

chair2614 said...

aku pun nak honeymoon ke perhentian island la gak..hehe...