Wednesday, February 10, 2010

Perihal Baju Bersanding

Kalau sebut je baju sanding maka haruslah baju tuh penuh dengan batu2 bergermerlapan dari ujung leher sampai lah ujung kaki kain. Kain plak siap kene leret kan. Emm..itulah persepsi mak aku.

Maka oleh kerana akad nikah aku telah mak tetapkan secara vetonya sehari awal dari bersanding maka idea tuk pakai baju nikah tuh terpaksa aku kuburkan. Jadi mulalah sesi mencari baju.

Memang penat kepala nih. Mak aku nak cam gituh aku plak pilih yg simple yet practical. Aku pk nak tempah. Kalu dah tempah tuh for sure lah kene yg bleh pakai after tuh nnt kan. Takkan nak tempah beratus2 then simpan dalam almari buat makan lipas jek. Kalu nk sewa pon rata2 harga dalam RM400. Itu pon xdalah menepati citarasa aku. N pada aku kalu semahal tuh, baiklah aku suh tailor aku buatkan sajek.

Arituh survey area semua house. Kat situh sewa paling murah is RM780 sepasang. Design die bukan pilihan aku. Ade 1 baju ni kurung moden polos cream color ade beads sket2. Gegul memang dah berkenan. Sekali tanya..Hah!! Menetes. Hampir sebulan gaji ko! Gile! Xkose! Simple jek padahalnye. Terus gegul nekad msg tailor aku tnye bleh x buat seperti yg aku nk. Of course la bleh kan. Trus hati berbunga2..

Tapi...Langit tak slalu cerah. Bile gegul persembahkan pada mak, terus padamkan saje niat tuh. Die kate terlalu simple. Mak ai..Die nak cmne? Tarik muka 14. Terus masuk bilik kurung diri tanda protes. Sambil tuh belek2 majalah yg nan ado katenye. Setelah berhempas pulas memerah otak aku hah, maka hasilnye muncul lah 3 option utk aku persembahkan pada bonda techenta. Harapan aku tatap yg pertama tuh. Nanti raya dah xpayah la nk beli baju, jimat duit cik Dani kan. Boleh buat p melancong2..kan?kan?

[Pilihan pertama]

[Pilihan kedua]


[Pilihan ketiga]

P/s : hatiku luka bile mak aku menolak pilihan bedsheet kawin aku. Again alasan die simple sgt. haih!! Mak aku nak yg kerawang2 renda2 tepi2 warna merah lembu kejar tuh kot..Ntah la..Biarlah die p beli malas aku nak layan dah

10 comments:

badd said...

haha!!!makin menjadi2 drama ko sejak nak kawen nih...aku suggest ko beli baju nikah yg da siap jahit...kalo ko nak pegi usha kitorang bleh tlg bawakkan...murah n cantek!!!

Fati Nagib said...

aku igt ni la kesan aku bnyk tgk drama sejak kecik nih..haiyo..xpela kite doakan yg terbaek dari ladang je wok..so far 1 problem sudah selesai 1 lari timbul..biaselah semua org dah nervestos nih..tgk ticker tuh ade 12 mingu jek...warghhhh

Cik @ni kebabom! said...

mak suke pilihan ke-2..simple & sopan..tapi haruslah gegel tak segan kalo pakai gi jenjalan pasnih..menetess la tempah mahal2 kalo pakai sekali jer..

Fati Nagib said...

nantikan je la ari besau...akak pon bedebau debau..ari sabtu ni penentu segala

nurarinab said...

haaa.betul2..kdg2 diorg rs mesti yg bergemelapan mcm lampu stadium tu yg cantik pdhl less is more..xpelah..sabar k..everytg will b fine :)

Hanafedora said...

Fat aku suka yg second tu. Ckp la baik2 ngan mak ko trend skang dh simple tapi grand. ckp la yg terAng benderang cam lampu stadium tu dh outdated. Tunjukkan kt mak ko magazine sume canne trend dia. Suruh dia pilih kt magazine sbb magazine uptodate. Kene ckp baik2 n lembut2 la. Mak2 n aunty2 mmg camtu. Tp kalau anak dia ckp baik2 dia cair. Kata anak kan. Hahaha anak Ada power gak.

mmg camtu usually nk kawin. Orang lain nk camtu aku nk camni. Mujur Belah family aku, aku yg veto. Hahaha tp belah Laki aku terpaksa diam je n pakai jeee.

Good luck fati!!! Lepas habis sume ni mesti lega giler. Aku ingat wedding sangat memenatkan.honeymoon paling best bebeh.

Fati Nagib said...

nurarinab >> payahnye nak spell name kamu hah..biaselah mak kite nih overexcited sket anak sulung nak kaweng kan.mestilah nk yg terbaekk tok anak die kan..well cmne pon mak always terbaekk wok..hope everything will b fine

Pedo >> aku xsabau mau honeymun..penuh jadual dah hah!! yahu!! hapy2..itulah yg aku nntkan selama berkurun hah!! mau bercuti bersama..

y i en j r said...

fati, yg 2nd tu cantek gilerrr ;)

AzUraAa said...

hai babe... nice blog.. i suke jugak the second baju.. nice and simple.. alahaiii... bese la macam tu kan.. mst berselisih gak pendapat dgn org tua kalu bab2 kawen ni... u kawen bilekah? feel free to visit my wed blog ehh.. bleh share2 info...

eDyth said...

name sudah tidak menjenguk. tgk2 tarikh kawen ko same ngan wedding abg aku lak. dang!

so ko pilih yg mane satu. 2nd and 3rd mmg nice ;)