Friday, January 8, 2010

Masuk kandang rimau jangan mengembek

Perbualan telah disaring untuk elak kan memane pihak terasa hati..

Dek non : Ko rase keje company tutt ok x?
Gegul : Ok. Well known company should be a prob. Bonus pon for sure quite memberansangkan.
Dek non : Tu la aku dgr bonus die 15 bulan gaji. Best tuh.
Gegul : Btol la tuh kate private kan..Mane la bleh compare dgn gov. Tapi ko kene igt yg berbelas bulan tu bukan die bagi semua org. Itu based on ur achievement gak. Private sector ko mmg kene jadi top most of the time. Bak kate org kene menonjol sepjg tahun la baru la bleh nk mintak belas2 bulan gaji.
Dek non : Em..Tapi xnak la keje situh sebab company tuh bukan Islam punye. Nanti keje tok diorang plak. Huh! Xnak la aku gituh. Subahat plak.
Gegul : (Sedikit angin) Ko ni suke camtuh. Xpelah maybe ko pon fresh grad lagi kan. Aku rase before ko jump to conclusion better ko find or research on it dulu. Or kalu risau or was2 dapatkan nasihat org yg lebih dalam ilmu die.

Tut tut tut...Talian terputus..Telefon aku mati plak.

Ade sorang pemanggil (budget cam DJ radio plak),die complain2 psl keje. Die lulusan degree marketing. Die susah nk dpt keje. Die nak keje bank tp nak keje bahagian admin. Pastuh memilih bank. Xnak itu xnak ini. Em..Aku rase degree die tuh xsusah nak dapat keje tapi die yg buat diri die susah. Memilih keje. Bile aku ckp ko ni memilih die ckp kenelah. Nak cari rezki halal. Hello dek non, kalu bos bagi keje tapi ko xsiapkan atau ko copy baek punye keje org lain. Camne plak hukum die? Ko rase halal ke gaji ko tok arituh. Utk mereka2 yg kate keje kat bank tuh xelok sebab bank tuh amalkan riba. Ni penjelasan dari org2 yg berstatus ustaz. Die ckp "Yang mengenakan riba itu adalah bank. Sebagai pekerja di situh kene kerja seperti biase xperlu rase was2 tentang isu halal atau haram keje anda tuh. Tetapi kalu ade peluang lebih baik, boleh lah memilih keje lain."

Niat aku kat sini bukan nak gaduh cume nak kongsi ape yg aku rase and aku tau. Aku pon still in learning process.

Keje kat memane pon same jek asalkan ko ikhlas n bersungguh nak keje. Kerjalah seperti kamu ingin hidup beribu tahun. Jangan curi tulang. Jangan berlagak pandai atau malas. Itu paling aku pantang dalam bekeje. Aku ni bukan la rajin sgt tapi kalu bos bagi keje just do the best. Xtau tanye jgn pura2, tanye sebab nnt ko akan nyusahkan org akhirnye.

Rezeki itu semua ketentuan Allah tapi kalu kite xberusaha jgn igt ia akan dtg bergolek jek. Rezeki kan Qadar yg boleh beubah2 mengikut usaha sesorang. Ingat lagi? Em..Semua yg baik dtg dari Allah...

1 comment:

MaiZatuL said...

aku sokong pendapat ko...walla...memilih pon x guna...saat genting mcm skrg janji duit masuk....plus yg penting kiter happy....