Wednesday, December 16, 2009

Gagak Hitam on Tour

Melaka - Inilah destinasi geng gagak hitam kali ni. Memulakan perjalanan dari KL pada Sabtu yg lepas. Janji melayu kan kate 930am tapi adelah plak yg lewat kan (ehem..ehem). Walaubagaimana pon, tatap sampai tepat pada waktu.

Taman Mini Melaka & ASEAN
Aku xpenah datang sini pon actually. Ala2 pertama kali dalam idup tuh. Before ni p Melaka ng family mana la nak singgah kan. Terus je ke umah nenek sedara aku. Harga tiket RM10 n kalau bawak camera kene charge RM3/camera. Ade 14 jenis umah yg melambangkan negeri2 yg ade kat Malaysia nih. Cume agak sedih sket kan, umah2 ni x well jaga by management.Ada umah kayu die dah reput n paku2 karat tejojol. Bahaya tok kesihatan. Agak nmpk busuk sket. Props dalam umah tuh pon dah naik berhabuk n ade gak yg dah jahanam kan. Cume kami xsempat nk tgk cultural show since seme dah macam singa lapar. Aku terOVER lapar sebab baru tau yg Dani beli lens baru. Demmm!!




Menara Taming Sari
My God, Melaka nih sgt sesak okeh. Aku pon xphm ng perancang bandar die. Xda ke idea tok naik taraf jalan nih. Kalu x pusing 2 3 round untuk cari parking xsah. Demm!! After having lunch kat nearby kedai (haruslah asam pedas kan), terus menuju ke menara tuh. Ari tuh kami terasa seperti VIP giteew. Sebab mase queue tuh agak panjang la kan. N depan kami ade a group of rombongan. Since diorg nak naik segroup, jadi kami telah memotong queue mereka. Jadi kami beratur kejap jek..Huhuhu!! Kalu korang dtg petang, sila jgn naik menara nih, kerana sgt silau okeh. Aku migrain. Scenery sgt cantik. Nmpk bnyk sgt keta kat bawah..Huhu!! BTW aku xpandang sgt, sebab 'aku X gayat'..hahhah!!!

[Sila pastikan anda membayar parking kerana Majlis bandaraya die sgt aktif. Setiap 15minit die akan check. Tiket parking bleh beli sekeping xperlu sebundle macam kawan kite nih]


St Paul Hill
Fuh!! Ini hanya untuk mereka yg fit seperti kami saje ye..Mau terjelir lidah aku panjat bukit nih. Padahal bukan tinggi sgt pon kot. Tu la kurang exercise.


Menara Jam Besar (Bangunan Merah)
Ini haruslah pegi kan kate trademark Melaka. Bangunan Merah.

Kawasan Batu Artifak Batu
Hahah!! Ini name yg aku bagi. Since aku tak tau ape namenye. Near to Quay Bay(ni pon aku belasah). Ala dekat ng kincir angin kesultanan melayu melaka. Terbaek wok amik gambar kat sini. Puas aku cari tempat nak amik gambar rumput. Jupe jua..



Jonker Street
Kalu kat KL sekufu ng uptown la. Tapi aku lebih tertarik ng barang yg dijual. Ade terompah cantik2, kebaya cantik2, clip2 cantik2 dan macam2 lagi ah. Cume yg buat aku tak selesa adelah bau2an nye. Bleh kate semua peniaga die cine. Jual macam2 termasuk makanan. Diorg jual sotong salai yg dibakar. Aku lupe daa namenye. Nampak menarik tapi bile terpk akan 'pinky' terus patah selera. Kawasan panjang, orang penuh so nak belek lelame barang2 pon xkose nox. Aku sempat rembat 2kaki payung saje. Nape 2? Sebab untuk 2 orang..Aku dok usha2 sepit kertas, terpk utk gantung gambar2 tapi Dani xpaham. Pasrah je la nox.


[Jonker Street di siang hari]

Umbai Lama
Baru aku tau ade 2 Umbai ek. Nak cite lelebih pon gue kurang arif. Semua atas bantuan cik GPS jek. Yg aku tau another umbai is kat crsytal bay. Since yg kat crystal bay penuh maka terus la ke umbai lama nih. Dibawa oleh cik Jijie gagah. Makanan kat situh aku rase xmahal sebab arituh kene Rm220 jek. Ade ketam, ikan, sotong, sayur. Air 4jug kot. Kat sini kedai ade bnyk. So nak kate sedap aku rase same jek kot semuanye.

Melaka River Cruise
Ape yg ado?? Biawak..Sekali pandang macam buaye ko. Kerajaan negeri memang ternak biawak2 idop nih. Siap diberi makan ayam setiap ari. Sedap kan? Tapi aku rase cm geli plak. Sebab biawak nih sinonim dengan kekotoran. Jadinye bile nmpk die bepeleseran kat tangga batu tebing sungai tuh, rase kotorrr!!

Eye on Malaysia
Yang ni same macam kat KL tuh. If u r at the peak n itu adelah hari bertuah anda yakni cuaca amat cerah, anda bleh nampak indonesia. Itulah salah 1 fakta yg pernah aku terbace kat 1 artikel nih. Tapi arituh kurang tuah. Langit kelabu gituh. Maka kelabu asap je lah.

Last but not least, time kasih bebanyak kepada jurugambar separa pro kite pada hari tersebut. Tanpa korang semua xkan ade moment yg melahirkan keindahan bandar Melaka Bersejarah nih..Luv uollss..MuaxxXXs..

[Hamdan yang masih single..Ek..yeke?]



[Jele : Gotchaa!! (Budget Aizat)]

10 comments:

badd said...

wah!!!da update...caya la fati!!!next trip?????hahahahaha!!!

Fati Nagib said...

next trip sabah bah...

Cik @ni kebabom! said...

kenape gamba mak takleh klik besaUU???

Anonymous said...

kenapa bahhh ko berubah,kenape bahhhhh...

biler tuh??

~hAs~

Fati Nagib said...
This comment has been removed by the author.
Fati Nagib said...

Cik Ani >> Maap yek..mak tak suke besau lebau nih..suke yg kecik2 jek..hhehehe..

Has >> Booked la tiket nnt. Matta Fair next year maybe??

areKnee said...

aku org mlk ni pn x penah seumo idop sampai jonker walk, sebaik yg lelain dh penah jejak, klo x mau kena buang negeri T.T

sabah harus la pegi best gler, aritu kitog g time mas wat promotion, rm69 one-way... berbaloi-baloi!

Anonymous said...

jom weh..new year kat sabah bah...wahhhh..xmenahan!!!

~badariah

cik EPAL said...

bestnya..seronok memasing :)

Fati Nagib said...

AreKnee >> Ko ni xbebangga sebagai org Melaka. Cume 1 jek xsempat p, Kampung Portugis. Ko dah p sabah ek...Lets share some info. Aku nak buat trip to Sabah or Krabi plak after dis..

Bade >> Sabar2 simpan duwet dulu. Mau ke kepulauan plak nih. Nntkan hapdep dari mak okeh..

Cik Epal >> Seronok sgt!!!