Wednesday, July 8, 2009

PPSMI

Pengajaran & Pembelajaran Sains & Matematik dalam Bahasa Inggeris. Isu yang hangat diperkatakan kat Kementerian Pelajaran Malaysia. Alasan adalah untuk memartabatkan BM.

Ape la korang nih jap english jap malay..Pening budak pening cikgu. Mendapat perkhabaran mase meeting petang tadi...

GPK HEM : Kite baru dapat gud news td from out minister, Maths n Science will be teaching in BM or bahasa Ibunda...(belum abis cakap dah meriah jap bilik meeting)

Suasana bising jap. May be cikgu2 nih suke kot. Me?? I would prefer to teach in English sajek. Tapi diam jek..Sekali ade cikgu angkat tangan kat blakang. Cube ku lihat melalui celah2 komputer gabak yang semak atas meja meeting.

Cikgu A : Cikgu, so can be teach in Malay only ka?
GPK HEM : Yes la. Kite kan sekolah SMK bukan sekolah jenis cina
Cikgu A : Aiya..Susah jugak la..(suara xpuas ati plak apehal minah nih)

So adakah idealisme memartabatkan bahasa melayu suatu tujuan atau ade yang tersirat?? Em...Malas nak pk ah..Ajar in english pon ok. Nanti nak masuk Universiti kene ujian MUET. At least kalu dari awal dah biase belajar english kan lebih mudah. Kalu dah ade jalan yang mudah nape nak patah balik jalan yang susah.

Maksud pembelajaran dalam bahasa ibunda adalah seperti contohn sekolah jenis kebangsaan cina. Medium language is bahasa cina. Same goes to SK jenis tamil. Tapi problem bile masuk sekolah menengah. Korang dah gasak gune bahasa cine n tamil bile masuk sekolah menengah kene learn in malay subjek math n sains. Sape yang susah korang gak. Cikgu pon 15x kene cakap kan. Natijahnya jadi malas nk blaja. So rugi gak kan. Em...Camne nak buat. Last2 cikgu gak yang dibenci while cikgu tuisyen gak yang dipuja. Dah tuh korang p tuisyen je ah. Jangan datang sekolah...hahahha!! Emosi plak aku..

9 comments:

Amirul said...

aku setujuuuu...hahaha

badd said...

haha...tiba2 aku rase nak bukak kelas tuisyen plak...bukak kelas ajar matematik kat area bentong bleh???hahahaha!!!

AhmadFaiz said...

kawan2 datang ahad ni kat majlis pembukaan kedai aku kat kajang...
12/7/09 jam 2ptg..peape contact aku 013-2757836

uptown said...

HAHHA..ntahh no comment...malaysia ni penuh dgn politician..jap tukar jap x...yg jadi mangsa pendidik...Minister tahu aper bg commant jer

Hanafedora said...

GO FATS! aku pun setuju...kesian bebudak yg suffer..dorng suka hati je main tukar2 ikut suka..bukan dorang yg kene mengajar n bukan dorang yg kene gi sekolah...haihhh ape ape jee..

Hanafedora said...

makcik...tknk gi wedding aku ke??? pasrah :P

wajhah said...

fatiii!!!..aku farah nawwar nii ..hehee..baru tau blog ko..saje ade bende lawak nak share xde kene mengena ngan post ko..
http://ittutor.net/forums/lofiversion/index.php/t28684.html

Fati Nagib said...

farah >> Memang kelakar weh post nih..aku xtau la nak nanges ke meraung hah!! Xsangka la plak siap masuk paper tuh..Fuyohhh!! Memang hebat la kite ni kan..

MaiZatuL said...

aku funnnn pening....ak sokongggg...