Wednesday, July 1, 2009

B.I.A.D.A.P

Arini aku nak share cite seorang guru ng pembaca2 blog..Aku rase korang nnt termasuk aku kan..Didik la anak tuh leklok weh..Jangan jadi seperti cite2 yang akan aku kongsi neh..Sedeh sungguh..Biar x cukup makan tapi jangan x cukup ajar k..

Story #1:
Situasi nye adalah ketika latihan kawad kebakaran. Pada yang mungkin lupe ape itu, itu adalah latihan kebakaran..Yang loceng panjang tuh then kite p kumpul kan tapak perhimpunan. FYI aku guru kelas kepada form 2 student. So kene la amik attendance for record kan..

Aku : (Mencari2 barisan kelas aku. Yang aku nmpk 3org student. Mane lagi 30org neh) Where is 2H queue?
Student A : Here teacher. Tapi ade yang berbaris kat situ..(sambil tunjuk kat kawasan lain)
Aku : Tolong p panggil ble x?
Student : (senyum2..) Cikgu la panggil. Saya xberani..
Aku : (Hish..Nyusahkan tol bebudak nih.Langkah penuh yakin ke arah bebudak yang degil nak mampos berbaris kat tempat len tuh) Tolong p beratur kat tempat you ble x?
Student B : (jeling ke arah aku) Aiya cikgu..Mane2 pon same sajek..
Aku : (Mangkuk tol) Ok la watever..I need to take attendance ni..(so panggil2 la name kan)..Cheong Ah Kam..
Student C : Me..(Bla bla bla..Until sampai 1 name nih)
Aku : Wong Pew Thi (bukan name sebenar)
Wong Pew Thi : Sini la bodo...
Aku : !!!!! (Macam sial punye budak. Terus aku blah..P mampos korang)

Story #2
GPK 1 sedang berucap ketika perhimpunan. Nak suh bebudak nih diam kot..Nak bercakap pon payah..Aku rase nak suh diam dekat 10 minit..Perit mentari dah makan kulit ku yang mulus nih..Ala2 dah tension jek cikgu tuh..Last2 dia jerit guna microphone tuh..Bebudak bertuah yang amat tuh sungguh molek perangai nye..Dieorg bleh boo GPK 1 tuh.. (T_T) Speechless lagik aku...

Story #3
Ni cite from cikgu lain yang mengajar student form 1. Xsilap aku subjek moral...

Miss Lee : Ok kelas, take out your note book n copy this..(sambil menulis di whiteboard)
Student A : Cikgu!! Cikgu!! Kuarkan buku ape?
Miss Lee : Erk??!!! (pengsan..Dah bulan 6 tapi xtau lagi buku subjek ape)

Story #4
Situasi dalam kelas moral gak class form 1

Miss Chen : Ok kelas please do this exercise into ur exercise book..
Student B : Cikgu!! Buku saya sudah abis la..
Miss Chen : Aiyo Ramu (bukan name sebenar), u kasi beli la itu buku dekat koperasi..
Student B : Itu macam ka?? Cikgu, beli buku tuh kene gune duit ke??
Miss Chen : (hantuk pale dinding)....... (T_T)

Story #5
Situasi dalam kelas English..Ade sorang student nih memang tabiat die mintak barang dari cikgu neh..Selama nih cikgu nih layan kan saje sebab sian. Until one day die bleh ek kutuk hanfon cikgu tuh..

Student A : Haiyo cikgu..Ur fon very cikai la..Camera pon xda.
Cikgu : Hey saya punye ade camera la..
Student A : Cikgu tipu..Kalu betul kasi tunjuk la...(sambil gelak kan cikgu tuh padahal mase tuh time belajar)
Cikgu : (Dah bengang sgt..Kuarkan fom amik gambar muke budak tuh..Gambar muke ek) Nih tengok ni gambar muke u yang xle tutup mulut. Fon saya bleh amik gambar muke u tau..
Student A : Eleh..(sambil buat muka xpuas ati ng cikgu tuh)




Story #6
Awas ini amat kurang ajar..Kejadian di alami oleh cikgu dalam Story #5..


Akibat bengang dengan keruihan oleh student dari kelas sebelah yang bersibai kat korridor, maka cikgu tuh pon kuar bawak rotan halus untuk halau bebudak tuh masuk kelas..Then bile masuk kelas smule, dia dapat merasai kepelikan class yang die ajar tuh. Ade budak2 yg gelak2 pandang die n suasana kelas yang ala2 bunyik2 tuh tetibe sunyik jek..Tapi die teruskan pengajaran. Budak yang kutuk phone die tadi pon bekelakuan pelik..Krrriiinggg..Abes mase. Cikgu tuh jalan balik bilik guru. Sampai bilik guru die nak call someone..Nah!!! Hamek..Phone die sudah lesap.. Die balik semula ke kelas tuh n ko tau kan memang xda nye org nak ngaku..Selamat cam tuh sajek..Yang die jupe bangkai sarung phone dalam tong sampah..Sian..

Story #7
Situasi dalam kelas...Cikgu sedang tulis nota kat whiteboard..Sekali....ZZZaasss!! Ade sebijik botol air terbang mengenai tepat ke kepala sorang cikgu nih..Aku tak tipu weh..Ape la dosa cikgu tuh..

Story #8
Cikgu tulis2 kat whiteboard contoh soklan maths..Then mintak student buat example kat whiteboard..


Cikgu : Okeh, now I nak u cube tuliskan jawapan (sambil memberi marker pen kat student yang berkenaan)

Tapi..Marker pen tuh telah di pass2 dari barisan paling depan ke student paling ujung di belakang dan akhirnye..

Cikgu : Hey..I ask u to do..Now where's my marker pen?? (Suara dah ala2 tinggi sket)
Student A : Cikgu..Kalu u nak u go n get it there la...(tunjuk ke arah tong sampah..then seme class gelak)

Story #9
Ade cikgu nih mintak tolong student hantar kan buku ke bilik guru..

Cikgu : Hey boy..Tolong saya hantar ke bilik guru yek..
Student A : Aite teacher..
Cikgu : Thank you so much k..(melangkah ke bilik guru)


30 minit kemudian...Cikgu tadi p cari balik budak laki yang die mintak tolong tadi..


Cikgu : Boy..Mane you letak my book..
Student A : There..
Cikgu : (Hypertension dah)

Ko nak tau kat ne...Dalam tong sampah..Budak tuh cakap biar letak situh nnt tak payah belajar.


Story #10
Ade sorang student nih dah 7 ari berturut-turut xdatang..So arini die dtg..


Cikgu : Why u never come for the last 7 days..
Student : Saya lepak umah la cikgu..Rehat2..
Cikgu : Abis, nape arini you datang plak??
Student : Sudah bosan la duduk umah sajek..Kasi datang la..Ape la lu nih..
Cikgu : (Apela dosa aku di masa lampau)

So ape korang rase sedap x?? Cam rase gule2 sugus kot..So didik la anak2 kita leklok k..Jangan biar mereka jadi cmtuh..Dah tak tau hormat lansung..Kalu kat sekolah cmnih...Kat umah xtau la guane kan...

P/s : Rindu kan budak2 sekolah rendah yang lebih bagus..

[Standard 5 student from SKTF]

13 comments:

Aishah Rahman said...

seriously?? kurang ajar nyee bebudak serkarang...

Yani said...

skolah mne nih??
dah mcm penghuni neraka je aku rasa.

Fati Nagib said...

Aishah >> Serius!! ('_') Memang p skolah itu umpama mengisi mase terluang..

Yani >> Hahaha!! Ade branz??? Mari ah dtg lawat..

Maknyer said...

ya tuhan....brape % cikgu2 yg kat situ yang sihat?

uptown said...

ya allah biar btul...aku rase bebudak 2tension kot kat umah kena pressure dr parents pijak semut x mati so revenge kat teacher..so watever it is keep on going as a good teacher..

x pun ajar dier macam mane nak hormat org...rotan x jalan beb...tembak jer dgn pistol kapur ker bg takut skit...xpun aku cadangkan ikat kaki dier pas2 hayunkan dier di atas bangunan tinggi..macam GTO

azri said...

no wonder.ni nak diskriminism bangsa ni.haha, mata sepet memang macam tu.

nway,yg kurang2 ajar dia biasanya datang dr family yg mewah2.
they thought they r good enuf.

kalau aku, over the limit, abaikan jer budak2 tu, biar kantoi semua. besar2 jadi penjenayah, senang polis nak tembak kasi ****. bushhh!!

y i en j r said...

giler kurang ajar budak skrg!!
kalo jadik cikgu mmg tensen..erm :)

Hanafedora said...

Teacher is the most difficult career for me.. Bukan jadi cikgu je..nk jadi pendidik..tapi bebudak sekolah tk hormat..Career yg paling susah didunia..

Sesiapa saja guru yg boleh handle, penyabar and student hormat adalah guru/pendidik yg paling hebat didunia..Perasan tak anak2 cikgu selalunye pandai2..Aku percaya sebab susah payah n sabar yg tahap tinggi didunia, Tuhan balas dengan ganjaran..Kau memang penyabar and moga Tuhan memberi ganjaran yg tinggi untuk ko.

Orang bagi simpati kt ko, tapi aku bagi doa kt ko. Muahhh

~hamdan~ said...

nak naik angin pun dah tak boleh dah sbb teruk sangat citer ko tu... so aku naik hairan je la dgn perangai budak2 zaman skng ni....haihhh

Name : missy keen said...

ya Ampunnnnn...sekolah aper yg ko ngajar ni..siyes B****P tahap ultraman

MaiZatuL said...

haha...i feel the same way to my dear...huhuhu..plz la...hahah...i juz spend 1 week with them...br seminggu...perghg...sabor fati...ko akan jumpa lg kepala yg lg bengong...wahahahah

FdausAmad said...

Gua nak ajak lu datang makan kenduri kat Blog gua.Folo baca doa skali pun takpa..

Fati Nagib said...

Maknyer >> Cikgu2 kat situ seme 'sihat' belaka..hehehhe..

Uptown >> Aku tgh tgk cite GTO ah nih..Aku rase kalu tak jalan gak aku tgk cite Last Samurai or Terminator 3 jek..

Azri >> Im not being racist here..Semua pon same naik je Azri. Seme diorg ni rata2 ade family prob..Kurang kasih sayang dari keluarga.. Itu lah punca segalanye. Pembrontakan berlaku..

Yien Jr >> Em..Setiap keje pon ade cabarannye beb..So this is the challenge for me la..Fuh!! Menitis air mate nih..

Hana Fedora >> Thanx gurl!! Really motivated bile bace.

Hamdan >> Ko naik hairan aku naik pening pale dibuatnye..Aku rase silapnye susu2 lembu ah..Dulu minum susu penuh khasiat.Skang pakat minum susu lembu..Mentaliti jadi cmtuh ah..Aku plak jadi mental..

Miss Keen >> Ampun beribu ribu ampun la kot aku rase..Setiap kali masuk klas bace doa lembutkan ati anak murid..

Mai >> Welcome to the world of teaching. Where the laugh n cry is there..Nanti mau lepak2ing calling aku keh..

FdausAmad >> Nanti saya datang