Tuesday, April 12, 2011

Hanya Yang Mampu

Besempena ng dah abis edah 40ari, ari ni gegul nak sharing is caring pengalaman berado kat labor room..Jeng jeng jeng..Sedia2 seme yek..Rase ko mampo??

3 Mac @ 650am
Breakfast kat umah..Maggi goreng. Sedap! Siap tapau p skolah. Tiada tanda sakit hendak branak lansung.

3 Mac @ 750am
Gegul baru masuk kelas relief n kebetulan minggu exam so agak kelam kabot jalan laju mak datok sebab dah lewat. Paper kimia plak kan. Sian bebudak tuh neves jek muke. Bagi2 kertas soklan, check pages cukop x, pastu trus suh student jawab soklan. Tetibe rase neves x nentu..Diikuti rase panas dan ade air yg kuar laju saje. Erk..Ape nih? Teringat kate2 doc, "Kalu ade air kuar cpt2 p spital"... Mintak tlg cikgu sebelah tgkkan kelas, aku nk p toilet. Skali cek sudah lenjon okeh panty aku n ade darah setitik. Setitik jek. Aku rase nk pitam cm tgk sebaldi darah. Badan dah ketar2. P ofis jupe pengetua mintk p spital. Gagah nk drive sendiri ke spital pdhal bdn dah cm org parkinson. Kerani ofer anta p spital. Bekalan maggi goreng?? Tinggal kan sajek.

3 Mac @ 815am
Cek in Hospital Bentong. Banyak plak procedurenye. Die suh tukar baju hospital memandangkan aku dtg sorang n sehelai sepinggang. Naseb bwk buku pink kesihatan tuh. Dapatla uniform pink gitew. Pas tukar tuh, mule sesi yg mendebarkan..Tapi aku cube buat2 cool..Dani msg die nk blk. Mase tuh jam kol 915am. Ye igt ye 915am. Bertambah debar kat ati.

Bejalan ke bilik bersalin. Trus ke katil dan baring. Mate meliar ke sekeliling. OMG!! Mase tuh aku rase takot sgt dah nk bersalin. Trus rase anak no 2 nnt, tunggu fobia aku ilang dulu. Nurse2 borak2 sambil tunggu doc. Aku? X abis2 tanye nurse tuh besar mane alat2 tok bersalin, tajam ke x, sakit macam mane. Sempat tergelak2 ni. Motip nak alihkan rase debor nih. Doc pon sampai dan pakai2 sarung tgn. Nurse pesan suh tarik nafas sbb nnt akan rase sakit sket. Mak ai..Skali aku nmpk alat cam angkup tuh die sodok kat bawah hah. Siap ade skru tuh nak kasik bukak sket..Sumpah aku x besedia lansung mase tuh tetibe doc tuh dah sodok. Nafas xsempat tarik. Trus aku tahan. Muke senyum tp air mate dah ngalir. Ko imagine lubang idung ko yg normal tetibe kene tarik plak. Dah setel acara selok trus doc bincang2..Oh, dah buke 1cm. Tapi nurse ckp lmbt lg since 1st baby n due aku lmbt lg. Maybe after esok kot baru deliver. Aku dah pk kalu esok bp bnyk kali lg ko nak sodok nih..Kuar bilik bersalin muke ceria lagi..

3 Mac @ 10am
Perot aku dipasang mesin ctg. Monitor heartbeat n contraction. Saye ade masalah sebab saye xda rase sakit. So nurse2 dah risau. So die bg aku 1 lagi wayar tok movement calculation. Sambil dipantau sorg nurse. Die pegang perot for 10mnt gitew. Ade contraction, tp aku xda rase skt. Em..Diorg cm xpuas ati. Cek2 lagi perot nih. Ternoda sungguh rasenye. Skali, "Eh, kepala anak awak x engage lagik nih. Doc xda ckp pape ke?" Dtg sorang lg cek, "Eh, ni kepala ke bontot nih."

Sekali lg kembali ke dewan bersalin, kali nih scan plak sebab nurse n doc mushkil plak ng baby aku nih.."Kalu baby nih terbalik, kite refer awak ke Hospital Temerloh ye." Oh tidak, itu yg olg gegul xmo. Alhamdulillah scan normal cumenye kepala die stil x engage. Normally, kepala baby akan engage minggu 36. Jadi kamu2 luar sane sile alert.

3 Mac @ 1215pm
Golek2 atas katil bosan sambil tgk tv smbl msg2 geng gagak. Skali nmpk kelibat parents n cik Dani. Cik Dani dah smpi..Ye die dah smpai. Sepanjang aku ngandung aku slalu doa die ade time aku nk salin. Maksud aku dlm doa tu time die blk cuti then aku sakit. Bukan time die keje sebab nye ni la. Ko imgine dari KT die die bleh buat 3jam stengah jek. Bape laju? Xtau la.

Discuss2 ng Dani n parents. Hospital cam xnak terima kes aku. Nak kene campak ke Temerloh nmpk gayenye sbb kepala baby tuh. Amik keputusan pindah ke panel kt KL. Mintak AOR (surat pelepasan utk tukar hospital). Tunggu la doc dtg kol 2pm.

3 Mac @ 2pm
Skali lagi dinodai. Selok2. Nurse2 nih memang suke selok2 nih. Kali nih lebih bersedia. Siap tgk lagi die nyeluk. Uuwweeekk...Nak muntah tgk darah. Still 1cm...

3 Mac @ 3pm
Doc dtg ng segala borang2. Doc interview sket2 sebab bukan sng nk lepaskan. Korang mesti ade rekod kat hospital yg korang nk p tuh. Doc tuh pon advice better p sne since sini xda pakar. N kalu stay situ after 8pm x deliver, diorg akan hntr aku ke Temrloh tok operate. Pengsan aku dgr..After dpt surat trus meluncur laju ke Damai Service Hospital.

3 Mac @ 5pm
Sampai trus cek in. Doc xsampai lagi. Jangkaannye jap2 lagi. Doc yg suppose to rawat aku kebetulan on leave so kene la gnti org len. Oh ye..Skang dah stat sakit lite2 gitew. Cam rase sakit perot nk berak jek.

3 Mac @ 9pm
Doc masih xdtg. Yg dtg kwn2 aku jek. Berjimba2 siap piknik Mc D. Hapy nye gegul. Sakit bertambah kuat sket. Kali ni cam senak2 perot. Tp bleh handle. Carenye tarik nafas n hembus slow2 3kali.

3 Mac @ 915pm
Doc dah dtg..Debor jap. Again diselok. Oh dah 6cm. Then cek kepala baby. Stil blum engage. Camne nak branak nih kepala xmasok lagi? Doc pon amik keputusan pecahkan air ketuban. Suh nurse siap sedia. Ewah2 cam nak perang. Since gegul ni jenis ingin tahu, maka aku busy body p telek alat2 yg nk digunakan.Skali nmpk besi cam alat penampal gigi zaman kite skolah dulu. Ketar dowh!! Menggiigill...Doc xle nk pecahkan air ketuban since aku terlampau takot. Siap mintk bantuan cik Has tok tenangkan tp nan ado..Doc kembali besama alatan lebih bek. Kali ni die tunjuk yg die akan gunakan plastik mcm kayu dlm blander tuh. Barula tenang sket. Sebenarnye mase die pecahkan air tuh ko xrase pape lansung. Sesedar ade air mengalir laju je kat bwh. Panas! Cucuk plak ubat beron. Buat lubang kat tangan tok drip air. Geng gagak mai..Begumbira smule kekedang pause jap sebab sakit..

3 Mac @ 1030pm
Seme org dah blk. Dani blk jap amik brg. Tinggal la aku. Saat ni nurse dh stat drip air. 10 mnt after air masuk mule rase skt. Amik Quran bace. 10mnt after..Semakin sakit. Air mate kuar laju Dani plak xsampai lg. Capai fon nanges2 suh dtg cpt. 5mnt beselang semakin sakit. Masih gagah bace Quran. Dani masih xsampai. Kali ni call dah jerit2. Sakit die rase cm ade org pulas perot ko. Sakit die hanye for 30 to 40 seconds every 3minit. Tp sakit wo!! Meroyan2 dlm hospital panggil nurse. Mintak pain killer xdaye dah. Siap offer suh selok sbb xdaye nak thn sakit. Nurse suh aku rilekx. Ingat Tuhan. Bace2 pape yg patot. Dani baru sampai. Actually sakit die dtg dan pergi. Bile sakit memang sakit cm gaban..Time xsakit ko bleh gelak2 borak2. Jadinye aku dh berupa separa sewel. Jap gumbira jap nanges.

3 Mac @ 1130pm
Ni max punye sakit. Aku paksa gak nurse cek bukaan. siyes memang rase nk mati mase tuuh. Time sakit aku tepaksa thn nafas. Mase tuh terbayang plak amalan2 aku kan. Sambil nanges2 nih dgr x dgr je suare mintak maaf kat laki aku..Hehehe..Nurse cek, 6cm lagik. Time tuh aku dah nekad. Nak operate. Aku xdaya dh nk thn sakit yg xtau bape jam lagik. Dgn nurse2 tuh pon aku suh urut blakang aku. Konon ble relief tp same jek. Nurse soh betahan sket lagik. Die bg injection. Kate pain releif tp xda maknanye.

4 Mac @ 12am
Nurse masuk bilik ckp ready nk masuk labor room. Rase nk melompat. yahoo!!! Igtkan masuk labor room dah bleh teran, skali doc xsampai lagik. Mak ai..kene tunggu!! Dah tunggu kene la sakit lagi. Sakit sgt mase nih dah. Xle kontrol. Skali skt, kluar isi2 kot vontot..Tenang jap aku tido. Sakit lagik, kluar plak isi2 kot yg hampir ng vontot. Tenang smule. Sakit blk, kali ni baek punye sembur muntah kat muke laki aku. Doc lembab sgt. Aku dh marah2 nurse. Die bleh jwb doc lambat sebab umh die jauh. Kepala hotak ko!! Itula yg kuar dr mulot aku. Saat2 genting ni ko bleh nk blk umh plak. Labor room tuh dh penuh ng muntah aku.

4 Mac @ 1240am
Finally doc smpai. Ready2...Inila mase yg ditunggu2.

Doc : Ok, skang u bleh push. Evrytime ade contraction u push.
Gegul : Ok! Hiyaakk.....(cobaan petama...Gagal!)
Doc : Push harder n jgn kluarkan bunyik2 kot mulot
Gegul : Hiyyaaakkkk....(cobaan kedua...Baby xkuar tp muntah yg bersembur)
Dani : Sket lagik (muke hapy nak lompat)...Dah nampak rambot
Gegul : O..yeke..
Doc : This time i help u gune vacum tp kite kene kejesame. N ur head facing kiri tok elak ur baby kene muntah u plak...Sedia...(sambil pegang vacuum)
Gegul : Hhheeeemm..........
Doc : (vacum terlepas) U ni susah btol ah i suh u kejesame kalu mcm ni cm ne baby nk kuar (kene marah plak ng doc)
Gegul : I dah try la push. Nak push cmne lagik (sesi betekak di saat genting)
Doc : Ok, kali ni u mesti do ur best. If not we will operate. ready....
Gegul : (tarik nafas dedalam....) Hhheeeeeeeeeeeeemmmmmmmmm.......

Blup...Terasa cm benda kuar
Dani : Dah kuar baby (hapy2)
Gegul : ...(speechless)



Baby diletak atas perot straight aaway..Diam xnanges..Gegul khayal agaknye kesan pain relief td. Pastuh gegul dh krg sedar ape jadik sebab dh tetido...ZZzzzzzzzz

7 comments:

sitizero said...

takottt!!!!x ready lagi wehhh~~~aaaa!!!1

shairulazlie said...
This comment has been removed by the author.
rina said...

aku da nak pengsan..

ainisya said...

aku tergelak part ko gaduh2 ngan doc tu..

Cahaya Kegirangan said...

seronok baca.. nnt angah update kisah kami plak ye.. mmg dah ada dlm draft, cuma tak publish.. kononnye nk tunggu 44 hari.. ngeee~

tp dasatnye memula doktor seluk pakai angkup tu.. seb baik tak penah kena camtu.

Gegel kellirrru said...

mak seram nokss! mak rase kalo mak pregnen nanti mak nak suh doc tu pakai straw je..

Wana Owen said...

huwaaaaaaaaaaa....risaunye aku pas dengar pengalaman ko nih!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!