Monday, February 28, 2011

Sape name ko?

Well..well..Udah nak sampai ke hujung pon ticker aku tuh. Mate budak kecik dlm ticker tuh pon dah tebuke sket..Happynye..Wee....

Saat ni rase tiap minit tuh debor..Nak sakit pinggang ke? Nak kuar air ketuban ke?? Nak kuar darah ke?? Fuhhh!!! Tapi gegul doa mudah2an semenye selamat dan senang jek. Gegul ni memang seram. Nak2 plak kene lalui sensorang. Memalam tuh tido rase xbrape nak tenang jek. Dok pk memcam2...

Memandangkan baby pon dah hampir nak kuar banyakla soklan2 klise dr peminat2 gegul kan (ade ke??). Tanye sex la, nak branak mane la, pantang kat ne la, bibip dah cari belum and lastly pasal name baby. Siwiyesnye gegul xda bincang pon name ng cik Dani..Sebabnye...


...di suatu mlm di dapor umah gegul selepas dinner bersama family temasuk nenek ku. Nenekku sedang asyik usap perot yg kenyang sambil dok di kerusi kayu yg hempok..tetibe tepacul je dari mulut die....

Nenekku : Korang xpyhla carik name anak tuh. Wan dah ade name.
Aku dan Dani : berpandangan seraya itu terdiam n senyum
Nenekku : Tapi xle bgtau lagi. Tunggu la die kuar dulu

Jeng jeng jeng...mule bepk...Apekah Jamilah, Rosnah, Latipah, Qudriana, Zetty atau Halimah? Macam2 andaian..Xabis kat situh..Malam before tido tgh feeling2 tetibe cik Dani bekata..

Dani : U rasekan ape name die ek..Konservatif ke kreatip??
Fati : Ntah!! Hopefully seiring ng arus permodenan la..Erk..
Dani : Xle anta memo bantahan ke nnt??
Fati : Ala..ikotkan sajek. Nnt anak kite yg ketiga empat nnt u letak la ape2 name yg u nak. Yg ni biarla die bg..Die dah request. Dont worry darl...


Jadinye memang la gegul mahupon Dani xamik peduli pon pasal name. Cume bagi gegul, kalu nak pilih name tuh xpyhla pepanjang. Sian nak isi borang nnt. Lenguh tgn. Name gegul yg sekerat ni pon mase nk masuk u dulu time nak isi borang rase nk patah jari ni tulis. Alamatnye lagik. Borang plak ntah bape copy kan. Time tuh la rase napela panjang ngat name aku nih.

Lagi 1 mase sekolah, memang xmuat column isi name dlm register. Kekadang tuh name ayah xle nk letak. Dahnye name anak seme purata nye 3 4 patah pekataan yg bemacam2 speeling. Liyana pon ble jadik Leeyana la, Leayannna, Lyyana sampaikan ade yg name gegul xreti nak sebut. Tanye budak tuh pon xtau gak. Last2 suh aku panggil die gune name len. Dah tuh ape purpose parents bg name tp ko suh org panggil name len..Name tuh kan doa. Tiap kali org sebut, org akan doakan kite la..Itu blum kes2 name 30patah pekataan tp panggil Kiki, Lulu (bukan kucing Cik Ani), Ted, Abs, Mike...Kalu rase nak singkatkan, ko p tukar jek name tuh..Itu sme pendapat gegul la..

Bagi gegul, biar short n simple. Nak bg name nih besar tanggungjawab die. Bukan sekadar tulis or sebut jek. Sme tu reflek balik diri kite. Sepanjang pengamatan gegul terhadap baby selama 9bln nih, ade la few sifat2 die yg mungkin bile die kuar nnt akan jd cam tuh. Baby aku ni sgt aktif, suke org melayan die, sensitip, ceria of cosh ikot mak. So setelah 9bln, bleh la gegul simpolkan yg die membawa or menambah keceriaan n kebahgiaan dlm my life as well as cik Dani. Haroslah kan lebih bahgia tp sukar nk ckp. Metaforannye bagaikan kanak2 yg dapat gula2 lolipop besar..Itula die. Selain tuh, org slalu ckp baby nih bwk rezki. Em..btol la tuh. Seme org yg lahir kan ade rezki yg telah ditetapkan ke atas mereka so do my baby. Xpyh nak xplain beria. Memang bnyk sgt. So kalu aku diberi peluang utk name kan baby nih, aku nk namekan die dgn name...


Nur Hana maksudnye cahaya kebahgiaan dan rezeki.



Simple yet sweet..Oh org yg benama Hana sila jgn kembang bemangkok2. Nak panggil pon mudah kan. Nak igt pon mudah jek. N paling pentinng dah xpyh nk pendek2 kan lagi..Xtau la kalu nnt mase die masuk asrama dpt name orentasi yg ngarot2 kan..Itu xdapat nk bendung la. Em..

4 comments:

rina said...

abis kalau wan kau nak bg nama rosnah camane??

Gegel kellirrru said...

hana elite? hana montana?? owh wan ko main cam-cak pulak.. neves plis!

sweetlavender86 said...

klu die ltak name kak limah,cmnee.kak fati terimee keew?hohoho

MaiZatuL said...

beb...juz suggest...ak nie bkn pe...org lain nak beranak kat opis nie...ak lak yg xcited cr nama anak...but i can suggest u one website yg sgt berguna... http://www.namaislami.com/...hah...menarikkkk ok.....