Monday, November 5, 2012

Seoul at D-1

annyeonghaseyo

Pergi hanya 15kg..Tapi bila balik jadi double. Nasib baik bawak sebiji beg sahaja

 
Alhamdulillah semuanya telah selamat dan berjaya dilalui dengan jayanya. Siap bawa balik kejayaan yang membanggakan. Mesti semua x sesabar nak dengar cerita kan..kan?? Cas ade je peminat gegul kat luar tuh. Rilex semuanya. Aku tau korang xsabar nak dengar kan. Kite kasik ikut urutan hoyeh!! Episod satu ni kasik pre K-pop dulu.

A day before take off sila lah pastikan semua kelengkapan anda siap sedia. Jangan jadi cam gegul hokeh. Kemas barang 10 jam sebelum cek in LCCT. hah! Beg pon cam tauhu sumbat jek. Sesedar dah 15kg. Haiyoo!! Jadi untuk memastikan perjalanan lancar dan Insyallah selamat serta berkat ikutilah panduan gegul yang berdasarkan pengalaman sendiri. Rekomen pada mereka2 yang ade anak kecik tp nak save bajet berjalan ke negara org. Cewah!! Cas ko teror sgt. Yang xda anak kecik pon bleh gak gune.

Inilah checklist yang aku rase perlu dibuat sehari sebelum berangkat :

1. Dokumen-dokumen yang penting dan slalu (passport, boarding pass, subway map, alamat&no fon hotel, guide kalau ade) nak dikeluarkan simpanla kat tempat mudah capaikan. Gegul aritu x bawak hanbag ke sling bag ke. Sebab bnyk sgt tanggungjawab aku dah. Anak aku lagi. Stroller lagi. Beg baby lagi. Seb baik mesin tebu xbawak..Wee..

2. Foodies. Yeah! Travel dengan infant sangat mencabar okeh. lebih thrill kalau ko pegi sebagai bagpacker cam gegul. Ko mampo!! Stok bubur instant jgn lupe. Maklumla orang Msia ni rujinya nasi. Kalau sehari xpekena nasik, mau pitam kan. Jadi utk pastikan anak cukup karbonya bawa la bubur instant. Sehari semangkok cukop kot. Ko tgk tangki anak ko la. Pastu gegul aritu siap bawa ikan bilis yang diblend. Ala-ala makanan pantang bersalin. Nak bagi perasa pd bubur anak aku tuh. Xnak la letak perisa bubur yang bleh memudaratkan tuh. Pastu serunding sebagai sumber protin yang lain kan. Ade je bubur jual kat 7E kat Seoul tuh cumenye haram jadah ko xphm die tulis ape. Kembang je tekak aku nengok eh.hahaha!! Utk bekalan dewasa bawakla coklat, gula-gula, maggi ke sbg supplement. Letih wo jalan. Dahla cuaca sejok. Lapar 4jam sekali.

3. Subway map dan itinerary, ini sebagai jantung ko kat sane. Tanpa mereka alamatnye xbernafas la ko kat sane. Sekadar menjimatkan mase kalau ade itinerary tuh. Xdala terkial2 nak bace map yang tulisan hangul lebih besar dr english kan. Lebih afdal kalau korang dah master subway map mase kat Msia lagi. Mudah weh! Kalau takat KL 3 line je yang ado..Sne 10 line kot. Pengsan! Biru merah hijau biru muda plak ungu coklat oren semua warna ade. Jadi jgn la lupe dapatkan map subway ye. Kat airport ade gak. Ko carila kaunter information.

4. Baju sejuk. Kate nak melawat negara 4musim. Jadi sila pastikan musim ape korang p. Cam gegul autumn. Walaupon bukan winter tapi tahap sejuk die macam gaban dah aku rase. Ke sebab Msia nih panas sgt so sejok sket pon dah poyo kan. Dey!! Tapi apa2 pon sediakan la at least 1 jaket tebal ye. Cuaca die kalau spring or autumn lebih krg je dalam 20C ke bawah. Cam Cameron Highland waktu malam. Kalau winter ko pk la nak bawak baju guane. Kalau p Jun-Sept itu musim panas. Lebih krg 27C je. Tp awas sape yg p Ogos hingga awal Sept tuh adalah musim thypoon atau pon kite panggil ribut. Summer bnyk hujan. So sediakan payung or baju hujan la eh..Cam weahther forecast plak aku nih dah. Oppss..Jgn lupe dptkan forecast sehari sebelum pagi tuh. Utk preparation kot kene tukar jadual perjalanan kan.

5. Cek in awal. Sekarang dah canggih cek in ikot website or mobile fon saje. Naik MAS ke AA ke KA same jek. At least kalau ko lewat sampai airport xda la gelabah nak beratur panjang kan. Sebab Gate tu jauh lagi. Kang dah jadi amazing race plak. Lagi malang tertinggal kapal terbang trus. Pastu cek balik booking korang. Gegul arituh tersengal. Mase booking terlupe nk ambil baggage cek in utk penerbangan pulang. Seb baik aku cek balik kan. Kalau x, jenuh weh bayar. Pastu kalau naik AA, barang balik at least double dr brg pegi. Aku aritu pegi 15kg sekali balik 30kg. FYI, gegul hanya beli cenderahati tok member je. Xda shopping sakan. Jadi pepandaila bajet brg blk nnt bp.

6. Final confirmation dengan pihak kat sane. Hotel ke guide ke membe ke. Kalau dok guest house or hotel cek ape fasiliti yang ade. Mudah utk membuat perancangan. Biasanya guesthouse akan ade microwave, air pns, toaster, kemudahan minum, frezzer dan mesin basuh. Tapi bukan dlm bilik. Tapi share semua org. Ada jugak yg toilet pon share tp aku punye dlm bilik. Tp jgn risau dan bimbang. Xdanye masalah rebut2 weh. Siap sunyi lagi ade. Aku pelik kekadang tuh guest yang lain kuar ko bp n balik kol bp. Sepjg aku dok sane kurang dari 5x serempak dengan guest yg lalin. Ko bleh cas rumah tuh ko punye jek. Pastu soal kebersihan mmg rasenye tip top kot. Tak tau la guest house lain camne. Tp aku rase same la kot. Kasut mmg ko tinggal kat bawah. Dalam rumah pakai selipar cam kat hotel tuh. Kasut susun dalam rak ye. Jgn buat perangai xsenonoh org Msia yg suka biar selipar sepah cam kat surau tuh.

7. Telefon. Bagi yang nk roaming make sure call CS memasing. Nak aktifkan roaming. Gegul arituh dah inform nk roaming tp choi ko Celcom. Nan hado!! Aku nak aktifkan supaya mudah nak hubungi in case of emergency. Maklumla aku pegi dengan anak aku je oi..Tp toksah runsing sgtla fon roaming. Seoul tuh wifi bersepah. Agak2 nak Skype ke WhatApps ke on sajek wifi kat fon canggeh ko tuh. Awas!! 3310 xdapatla eh. Xyah nak bazir guna data plan ko sangatla. Ko cek sket rate bp. Kalau internasionale rate die adelah 20sen 1byte. Ko reti kire x? Kalau bukak FB je dah bape kb?? Hah! ko darab sendiri. Jadi kesimpulan kalu ke sane jgn lupe off data network tau. Kang lupe trus je berjalan bil ko. Balik Msia bleh sakit jantung tgk bil. On kan sajek wifi. Guest house pon ade wifi. Jadi xyah pening2 la pasal internet. Persoalannya ade ke x mase ko nak bukak tenet. Gegul arituh sibuk amik gmbr, kejar anak. Xde der mase nk on FB tu..

8. Ubat-ubatan. Bawalah bekalan panadol, vicks, minyak afiat/gamat/yuyi. Ni kire basic la. Kite minta semua sihat cume persediaan la. Kat sane ade je jual kan. Mart die setiap 500m kot. Kat area aku duduk la. Cume ko xtau sesuai ke x dengan ko kan. Kang dos kuat trus ko hiiii..Wee..Paling penting kalau infant bawa yuyi, syrup panadol n vicks. Cuaca sejok. Risau la sket kan. Kang nk cari arah klinik kang dah sekian. Jangan risau benda tuh semua xperlu declair. Ko letak je dlm luggage. Takut imigresen tahan plak sebab bawak cecair kan. Vicks tuh hangkot la dalam hand luggage je. Senang nak sapu kat dada anak kalau batok.

9. Ni paling penting utk kite yang beragama Islam. P tempat org tuh jgn lupe plak solat ye. Gangnam, gangnam gak. Jangan sampai jahanam. Weee...Cek waktu solat kat sane. Pastu buatla alarm kat dalam fon canggeh tuh. Set setiap waktu. Maklumla kite ni asyik sgt berjalan sane sini. Cuaca pon same je dari pagi sampai petang. Kang terlajak plak. Bace2 cara2 bersolat gaya musafir. Sebab sane bukan mudah nak cari masjid mentelah surau kan. Kalau part makan plak, ko try la search utk halal food restaurant. Or else bleh tanye student kite kat sane mane diorg makan. Dah nama pon negara org, kene la ajar tekak tu terima makanan diorg. Xjauh beza pon rasenye dengan lauk2 kite. Siap pedas lagi. Cume cara masak tuh kekadang xkene ng tekak petai dan belacan kite ni..Hehhee

10. Bagi yang rerasa ade buat loan pape ke, pastikan la korang bebas dari belenggu blacklist. Cek la dgn pihak berkenaan kan. Aku rase yg paling kritikal kalu ade loan dgn PTPTN sbb PTPTN ni cam aggresif sket blacklist org. Kalau rase2 dh lame xbyr hutang tu, call la tanya kabar kan. Bukan ape ade kes yang kat website x blacklist tetapi bile nk keluar kene tahan ng imigresen Dang!! (eheemm..ehemm..)So kalau lame sgt xbyr utang tuh better call...Kalau yang byr secara rutin bulanan, insyallah xda masalah.

Rasa cam nak tampar muka masa memula tengok benda ni sebab tak caya dah sampai

Ini saje rasenye keperluan yang perlu ade sebelum pegi selain ilmu yg cukup utk hidup di negara org. Cewaahh!! Cam nak pergi bertahun sajek kan. Xda la mane la tau jatuh cinta plak. Trus bleh apply master kat sane. Eh!!! Hahahahah!!  Akhir sekali jaga kesihatan supaya anda boleh enjoy sepanjang berada di sana..Yehhhhaaaa!!!!!!!!!!!!!!



3 comments:

Wana Owen said...

waiting for the next entry.cepat sikit bolehhhhh tak???hheheheheheh...

Shima M.Nawil said...

Hahaha.thibur aku baca entry kau.xsbr nk tunggu for next entry.

Aku dlm byk2 part nih,no 10 tuh plg cuak sekali.harap2 lepas.kekeke

Fati Nagib said...

Wana : Maaf karangan aku x sesiap sampai 3 bulan hah...Keghojee..oh keghojeee

Shima : Kalau keep on bayar any amount pon n xpernah dapat surat dari PTPTN in shaa Allah xda problem