Friday, September 21, 2012

Spagetti Ala Dente

Pertama kali cobaan. Saje gegatal. Anak gegul ni suka makan mee/spageti dan sewaktu dgn nya berbanding nasi. Jadi kene la rajinkan sikit diri ku yang kemalasan sangat ni hah. Lately ni plak banyak je rancangan masakan. Dari AFC sampai la ke Ketok-Ketok Ramadan kat TV sendu tuh. Huhu!! 

Bagi yang xtau, gegul ni bakal jadi cikgu masakan. Yerr..Xpayah nak gelak geguling sgt la. Kang aku ketok ng sendok baru ko tau. Redha itu kuncinya yer.. Semlm petang gegul sudah ber'lab' masakan selama 3 jam. Takat istilah yg Chef Muka Ketat dlm Masterchep slau guna tu, semua dalam paru2 gegul je. Saute, batone, julian, payseom, ala fonte, de amore (ok ini tipu)..Jgn xtau aku ade santoku / chef knife..Hah!! Tuttup mulot tuh sket..Kang busok monitor PC tuh. Ok enuf of merepek. Nanti gegul kasik cite lebih. Tapi kali ni nak share resepi 5 minit. Kalah chef Riz. Sujod ok kalu die tau. Tutop bisnes prego.

Resepi arini Spagetti Cabonara. Kalau yang selalu buat tuh mesti korang pakai yg tin prego je kan. Bukak tutop tin trus campak dlm pan/kuali. Hokey! Kalu tin prego xda kat umah? Camne? Yer..Ade yang angkat tangan tuh mesti nk jwb gune cooking cream. Ko tau x bape hengget sekotak cooking cream 250ml? Xtau?? Regenye 8 hengget. Sekali masak. Ok...Pendekkan cite. Ni resepi paling mudah, cepat, murah dan malas...Hahhahah!!!

Spagetti Cabonara Al Fonso De Blaqo - 3 dewasa bersize Fasha Sandha
Bahan :
Spagetti (ikut suka ko nk banyak mane)
Minyak (afdal olive oil, kalu x seri murni pon voleh)
Garam secubit
Ayam Cincang / Daging Cincang / Seafood / Sosej (ikut ape yg ade dlm peti je la)
Cendawan butang (Shitake pon vole tp aku xletak pon)
Telur sebijik gred AA (kalu kecik ko letak 2)
Cheese (aku gune parmesan, afdal gune cheese parut)

Cara mengerjakan:
1. Rebus spagetti bersama secubit garam. Xperlu pakai butter ke minyak. Sebab minyak tu akan terapung ke atas. Blaja sains kan? Ketumpatan. Mesti lupe. Xpe cikgu maaf kan. Nak tau motip letak garam PM gegul ok. Malas aku nk cite bnyk. Kang kalah chef Wan.

2. Sesambil tunggu spagetti masak, ko siapkan Ayam Cincang / Daging Cincang / Seafood / Sosej. Saute..Cakap kg nye ko tumis bahan tersebut dgn minyak/butter. Bersama sedikit pepper. Sket je. Masak cabonara ye Jijah, bukan gulai lomak cili api.

3. Naik bau teros tutop api. Then kite beat telor sampai buih-buih. Lepas tuh campakkan parmesan cheese. Yang ni aku xda ukuran sebab aku cikgu masakan. Hebat kan. Xpyh ukor2. Kalu yg amator, ko ukur la agak2 setengah cawan minum kopi yang ade piring tuh. Beat lagi sampai sebati. 

4. P kat dapor balik. Cek spageti ko Jijah. Kang jadi su'un plak. Masak sehingga tahap Ala-Dente (sesedap dikunyah). Tutup api. Amik pinggan, (AMARAN KERAS) guna garfu atau penyepit sahaja, cedok spagetti itu ke dalam pinggan. Ko renjis2 sket air die tuh. Biar  die berasap2 tuh. Letak dalam pinggan, teros jirus telor yang ko beat tuh ke atas spagetti. Jangan lupa taburkan Ayam Cincang / Daging Cincang / Seafood / Sosej yang ko dah saute tuh. Gaul sebati..

5. Panggil para juri. Duduk di meja dan suap ke mulot..Yeaaa..



Mudah kan? Xpayah nak kukus gril panggang bagai. Rasional teros angkat spagetti ke dalam pinggan tanpa toskan adalah supaya wap panas dlm spagetti tuh akan memasakkan telor ko tuh td. Lebih panas lebih bagusla. Kalau rase x yakin ko bleh la masukkan dalam microwave sekejap. Jangan lame, 20saat sudah. Lame sangat kang jadi spagetti pattaya bercheese. 

Selamat mencuba..

2 comments:

mommy Qhaleel said...

raya haji ni kau wajib buat open house..aku nak dtg makan spegeti nih!
*mak dah tutop blog..qhaleel protes suruh hadap lampin dia je ari2..so mak redho akan kebizian setelah beranak pinak..wallah!

Fati Nagib said...

baru ko tau..hahha!!sampai basi cerita la..hello, raya aji aku sembelih unta. xsembelih hotdog..hehe..so no dente...ko mkn dentin je la