Wednesday, February 1, 2012

MacaronG

Tarik nafas dedalam..Dah masuk bulan Feb rupenye. Cepat sunggoh. Dan ini bermakna ade beberapa hari lagi sebelum kitaran hidup aku berubah. Jadi untuk hilangkan debaran dan risauan meh kite buat seswatuh yg menenangkan pikiran. Ape lagik kalu bukan makan. Tapi bukan makan kat kedai. Kali ni gegul nak ajak masak. Wohoho!! Masak ko kali nih.

Amik feeling Cep Riz sket. Tapi gegul xdala hebat sgt sampai jadi cep kat restoren ternama kat US kan. Oppss..Sowi..Buat julong kali nye gegul nak ajar korang cara2 nak buat macaron nih. Ape jadah nye? Bagi yg xtau. Kuih bolat2 cam beger mesia sebesar 50sen. Ape rase?? Rase manis leting bak kate org kelantan. Base die memang gula ye. So kalu nk makan harap jgn gelojoh amik sampai 3bijik. Mau potong kaki kang. Tesktur plak? Memula gigit harus rangup or rapuh then masuk mulut rase cam gule kapas tuh. Ade inti. Memacam inti la. So sesape yg ade bnyk mase tuh bleh la coba2 yek. Jangan risau kalu gagal sekali xmungkin gagal sokmo..Erk!

So inilah resepinye. Gegul cedok sane sini n inovasikan gune ape2 yg patot. FYI nk buat macaron ni bnyk method so terpulang kat korang la nk try yg mane2 senang. French, Italian, Swiss so on. Google jek. Tapi gegul slalu gune French method sebab gegul ni 'rajin' kan..Huhuhu..

Bahan2 :
Team A 90g putih telur (4bijik telur omega size sedang)
             50g gula castor (gula bancuh kopi tuh pon bleh)

Team B 200g gula castor
             100g serbuk badam

Optional pewarna star brand (lebih afdal gune serbuk/gel)


Cecara :
1. Gaulkan/Blendkan sajek Team B sehingga sekata
2. Ayak (gegul 'rajin' so tak ayak pon)
3. Masukkan putih telur dlm mixer dan pukul dgn kelajuan 1/2 sehingga muncul buih2
4. Perlahan2 masukkan gula castor. Anggaran 3 or 4 kali masukkan. Jangan tuang semua sekali gus tau.
5. Dah abis gula tambah kelajuan mixer kepada hampir max.
6. Pukol sampai kental. Camne ko nak tau? Ko cube terbalikkan bekas mixer tuh. Kalu tak jatuh benda dalam tuh maksudnye dah kental la tuh. Kalu takot, ko cube kaupkan sket gune sudu then terbalikkan la. Kalu jatuh xcukup lg la. Biasenye dlm 5minit dh kental
7. Bahagikan beberapa bahagian kalu nk letak pewarna.
8. Kaupkan bersama gaulan Team B. Kaup tau bukan kacau. Kalu kacau ko nnt akan dapat adunan cekodok jek
9. Masuk dlm piping beg. Then pipe kan la.

[Skill piping pon kene ade untuk bentuk die jadik cantik jek]
 
10. Biarkan sementara kat luar dlm 45mnt ke 1jam. Depend kepada cuaca. Lebih kering n panas lebih cepat.

[Nak cepat kering kasik buka kipas tapi awas haiwan yg berterbangan ek]
11. Bakar dlm oven range 150-180degree dlm 10-15mnt. Seme bergantung pada kehebatan dan kecanggehan oven.
12. Dah masak biarkan jap kat luar before korang makan. Biasenye gegul gune nuttela sebagai inti die. Then kapitkan cam beger tuh.

[Tadaaa....Kalu xcantik jgn keciwa. Cube lagi lain hari]

Pantang larang eh
1. Make sure alatan seme bersih dan kering. Tangan ko skali pon
2. Persis dlm amik ukuran (pakai penimbang digital lebih bgs)
3. Make sure xda telur kuning yg terjatuh dlm putih telur tuh.
4. Kalau pas kuar oven korang pyh nk cabot or die cam liat je nk cabot maksudnye itu belum cukop masak.
5. Kalu risau bentok xsame, korang lukis la dulu bulatan atas kertas minyak eh. Gegul tekap 50sen jek. Dah cam buat aktiviti lukisan plak. Gune pensel eh

Selamat mencoba eh..Nanti bleh pos kat gegul hasil korang tau..BTW kuning telor tuh jangan dibuang begituh sajek. Bleh gune gak tuh. Die kire pakej kalu buat macaron nih mesti buat resepi seterusnye..Nak tau?? Ate sabo le...

3 comments:

sweetlavender86 said...

nakkkk sket.nak cube buat sendrik mlss.hehehe

Wana Owen said...

tibe tengok resipi cm leceh2 je.trus mcm cancel nak cube.hehe.aku mkn yg ko buat je la.make sure raya tahun ni resipi ni terhidang ye time aku dtg berya.hehe.

Fati Nagib said...

Zura > tunggu depan pintu pagar eh. esok2 sampai la tuh..

Wana > i told yaa..mudah tp rumit..nnt raya aku kasik buku resepi jek..hehhe