Monday, January 9, 2012

Alat Pendamping Malam

Baca tajuk tuh style doremon sket..

Memandangkan skang ni musim dingin gitew kan area pantai timur maka banyak jugaklah nyamok2 yg dah terberanak. Berleluasa dan bermaharajalela btol korang kan. Tambahan plak kedudukan umah aku yg dalam tanah rimba. Perit sungguh. Perit die gigit kite bleh lagik la nak tepok tampar. Tapi kalu kene kat intan payung tuh, alahai bising la nenek die..Kekadang rase buntu nak buat camne kan. Ye la nyamok tuh bukannye besau gajah nk ko nampak hinggap kat pipi ke lengan ke. Halus jek. Sesedar jek dah bintik2 jek anak aku tuh.

Memandangkan dah tinggal ng orang tua nih maka banyakla petua2 yang bleh di share bersama. Ala-ala save bajet la. Xdanye die nk suh beli mopiko ke krim farmasi tuh. Die suh tepek kapur yg orang buat makan sireh tu aje. Ko jangan plak tepek belambak ye sebab once kapor tuh kering nnt hah, dah bleh jadi raja kapor plak anak ko tuh. X caye?? Try la..Selain tuh dari sudut sains nye kapur nh bersifat sedikit alkali (sumpah aku belasah) so kalu kene kat kulit die sedikit meruap eh. So bayangkan kalu ko letak bnyk mau berwap2 la anak ko nanti...Merah plak dah kulitnye nanti xpon hitam teros sebab terbako..

[Ayah saya ingatkan ni bedak sejok]

Lately nih kitorg banyak plak p park. So bleh imagine la bnyknye nyamuk yg bakal mengurong anak aku kan. Kate darah muda. Nah, takkan ko nak bawak bekalan kapor plak. Bekal roti, biskot, tikar, tong gas seme plak nk angkot nyah. Patah bahu. Jadi gegul terpaksa pk kan alternatif. Sebenarnya gegul nak ucapkan time kasih ribuan lemon kat Ibu Pa'a sebab introduce alat ajaib nih. Cik Dani excited sangat sampai nak beli  4 bijik. Kateye 1 tok Iman 1 tok mumy dan 2 tok dady. Sebab dady besar so kene pakai sampai 2 bijik. 

[Little Bean Mosquito Repeller RM29.90 before diskon @Jusco]

So skang nyamok xda nak dekat Iman lagik. Bebas nyamok. Camne natang ni berfungsi? Hah ade bunyik annoying sket die kuarkan. Bunyik die same mcm bunyik kat dlm hutan. 'Tiiiiiiitttttttttttttttt' Mungkin kerana gegul ni bionic woman so bleh plak aku dgr bunyik die tuh. Die gune frekuensi yg diluar julat pendengaran kite. Cewah amik feel cikgu bio plak. Mse memula pakai tuh aku pening kepala gak la. Siap xmo dekat dgn Iman kalu die tgh on benda tuh. Tapi skang dah lali. Cume kalu pakai kan pada Iman aku letak kat punggong die takot terganggu die nanti sebab aku ade bace pasal frekuensi rendah ni even kite xdgr tp bodykite boleh rase getaran die. Hah! ko paham ke ape ngarut nih. Hahahha!!


[Pasni nak carik magnet penarik lelaki hansem dan kaya la..lallala]




3 comments:

Mrs.Afiq said...

nyamuk skang da sekolah..tahu yng mane darah manis atau pahit...hehehe...nway, entri yg menarik;p

kayzie said...

menarik..leh la cr pasni..faris tak pyh p prak,blik kg pun dah bengkak kepala kena cium ngn en nyamuk..huhu

ps: fati br tkr setting blog ke?sblm ni takleh nk msuk tuk follow..:)

Cikgu fati Bagus said...

Mrs Afiq > tq..tq..nyamok skang memang kuang asam..

kayzie > xpyh pakai ubat nyamuk letrik dah skang..huhu..

fati xpasti la. tp arituh ade la rombak balik setting2 tuh