Thursday, October 13, 2011

Lemak Unta

Ko penah kene sengat ng bapak tebuan? Hah! Anak gegul kecik-kecik lagi dah rasai perit pahit kehidupan. Dah cam training askar. Tak pe baby. Mumy ajar baby jadi orang kuat dan cekal. Agaknye bapak tebuan tuh ingat Iman tuh rival die agaknye. Bolat2 golek2 depan tv. Mengiurkan je ponggong tuh nak diciumnye. Setting target, ready to attack!!










Duss!!








Sekali nafas jek anak gegul teriak..Tapi nanges lain macam. Gegul pandang jek. Mak aku yg angkat die. Sekali aku nampak ade haiwan liar kat blakang baju die. Ape lagi kecoh la. Panik dow!! Budak kecik tuh nanges meronta-ronta dah. Mak ayah gegul dah terketar-ketar dah. Kesan gigit die memula besar kene gigit nyamuk jek. Dalam mase beberapa saat jek, badan naik ruam and kesan gigitan dah membengkak gelombung weh. Sian tgk. Air mata Iman dah berjujuran gitew ala2 tgk hindustan. Tapi gegul cool lagik. Aje gile seme org panik. Kalu aku panik gak sape yg nak berpikir secara waras..


Terus bawak ke hospital. Bapak bawak keta pon dah macam nek ambulan je aku rase. Langgar seme lobang yg ado. Drip airtok surutkan bengkak n steroid utk kurang kan alahan gigitan. Memula tuh doc cam refuse nak bagi since die baby lagik. Tapi bile consult semula kene la bagi dos kecik. Sebab Iman jenis alergik. Risau getting worst. So mase nak drip tuh 5orang nurse pegang Iman. Gegul keliru. Kuat sungguh tenaga Iman nih sampai 5 orang nak kene pegang kan. Abis kalu gegul yg kene sengat bape org plak nk kene pegang..Emm..Then kene la admit for 24hours observation. Procedurenye. Tak pe lah baby janji ko sihat kan.


[Saya xsuke nurse ng doc]


[Saya pandai berkawan. Sape kate saya tak mesra]



Gegul ucapkan terima kasih pada yg mendoakan Iman dan datang melawat. Cuma harap faham emosi Iman pada ketika itu yg trauma ye. Ape ko espek budak kecik yg lepas kene gigit haiwan bisa bleh melompat senyum gembira?? Agak2 kalu jadi kat diri ko, ko bleh gelak2 ke sambil jalan2 p KLCC??





[Saya ingat lepas gigit boleh jadi BeeGurl]




Mase kat umah tuh sempat letak minyak. Minyak tuh namenye minyak unta. Minyak nih memang family gegul pakai dari zaman gegul kecik lagi turun temurun gitew. Bagus untuk bisa-bisa gigitan kecuali gigitan cinta ye nox. Diperbuat dari lemak unta. Hanya didapati di Mekah Mukarammah. Ala2 org p umrah tuh memang family aku pesan berdozen2. Alhamdulillah, serasi bersama. Bengkak surut la mase sapu tuh. Minyak ni bukan cm minyak afiat ke gamat, jenis cair tuh. Tapi die pekat. Kalu nk guna kene korek ng lidi ke cotton bud ke. Kate dari lemak kan. Agak-agak xle imagine, cecube bayangkan lemak sup ekor tuh. Kalu dah sejuk kan macam kesat2 tuh. Hah! same la tuh. Kalu cair bleh jadi cheese plak. So gegul rekomen la korang beli gak. Pesan la kat orang yg p umrah. Nape xpesan kat orang p haji? Name pon p haji. Rukun Islam. Kalu suroh kang lari plak sket niatnye. Hah! Dah kite mengurangkan pahala die kan. Hehehe..Tapi ape2 pon semua tuh kuasa Tuhan. Kite ikhtiar jek..Doa tuh yg lebih penting bukan minyak unta ke cincin ajaib ke..Eh!



[Kertas wrapping die ala2 peta zaman portugis]

3 comments:

rina said...

peh.. cian anak ko.. kalau aku mau pitam sbb panik.. tak sempat dah nak pk..

(* '-') said...

tu laaa mak die beriya pakaikan iman baju bee kan dah kena betul2 punye bee... hahahaa

*tebuan tu pon nak berkawan jugak weh!

Wana Owen said...

kecik2 lagi anak ko dah merasai pahit getir nye kehidupan ini!