Monday, July 25, 2011

Paris van Java - Part 1

Bandung best broooo!!! Itu yang pertama gegul nak cakap. Kasik jeles sket kat cik Wana. Konpem tahun depan gegul nak p lagik...

Booked return tiket Nov 2010 dengan harga RM53 bersama cik Has. Iman masih dalam perot. Plan 5minit sajek. Siap dah pk kalu xjadi p, kire burn jek lime ploh hengget tuh. Cekal hati ni nk p shoppink. Mase tuh suamiku ade kate nak jagekan baby bile aku nk ke sane nnt. Hoyeh!

Julai menjelma. Janji tinggal janji. Suami tak dapat cuti. Jadi gegul terpaksa hangkot Iman sekali. Parents resah. Gegul? Kental. A week before berangkat parents aku offer sesape nak p for FREE utk jadi peneman kepada aku dan Has di sana. Ofismate mak aku siap rebut2 nak p tapi akhirnye org yang bertuah itu adalah cousin aku. So, she's in. Nak mampos mahal hokeh tiket. Tak dapat cek in awal since kami travel wif infants. Btw, aku masih dibelenggu tanda tanya apesal xle cek in awal?? Padahal bukan korang bagi seat depan or dapat duduk bersama org yg travel ng aku pon. Choi!!

Hari berlepas, sampai LCCT berator panjang dgn kaunter sebijik jek utk beli tiket Iman. Dem!! Ramai plak mahkluk2 nk bli tiket. Seme nye kes tertinggal kapal terbang. Gegul terbelenggu lagik! Apesal korang kene tinggal nih??? Then p cek in kaunter. Masyallah!! Lagik panjang. Macam nak beli tiket Lord of The Ring. We end up berator secara bergilir selama sejam. Dem u air asia. Xda polici kesian kan mak dukung anak ke?? Dah la ade sekumpulan pakcik tua yang potong queue aku. Xda sivik punye orang tua. Ape motip ko p Bandung nih?? Spa ke??

Kendian menuju ke departure hall. Yeah!! 3 orang p. Begpack 3bijik padat, hanbag macam bagpack gak 2bijik. Kene tahan kat gate. Sebab security situ curios ng beg yg bnyk. 1person hanya bleh bawak sebijik bagpack dan 1hanbag bersaiz normal bukan abnormal mcm kami punye. Huhuhu!! Has kenyit2 mate, lepas pintu pertama. Sampai imigresen kaunter. Orang Malaysia yang normal sila gunakan "Autogate" bagi mempercepatkan urusan. Gegul kene ke kaunter. Sebab ade baby. Cepat! Tahniah imigresen. Security cek once again. Iman start to rengek. Rimas! Mesin cek beg terhenti dan siren berbunyik. Sebab beg kitorg tersangkot. Akibat letak xbtol. Oh sungguh memalukan. Akhirnye sampai ke waiting hall. Total time 20mins. Patotla ade kes tertinggal flight. Kalu korang lengah2 kan.

Take off wif baby, ade org ckp susukan bb. But not for Iman. Itu mase die bergumbira. Meloncat2 tanda happy sangat. Gegul?? Pucat lesi. Risau anak aku melalak. Siap pilot announce take care of baby once take off. Jangan kasik nanges anak ko. Hah!! Apesal? Emosi ko terganggu ke cik pilot? Sejam dlm flight baru Iman tido. Dalam flight kene isi borang imigresen Indonesia. Make sure korang isi sesiap dlm flight. Kalu tak jadi cam kami..

2jam perjalanan, tiba di airport Bandara Hussien Sastorowo ape ntah. Panjang sgt. Semua org berlari2 ke pintu masuk. Kitorg rilek2 sudeng. Siap amik2 gambar. 1st trip ke sini katenye. Lepak tepi landasan isi borang imigresen. Skali terpandang ke barisan yg panjang. Oh!! Sengal. Patotla semua org berlari rupenye nak rebut beratur depan. Kami?? Jadi antara org yang akhir. Bersesak2 okeh. Sangat kecil kawasannya. besar hall umah 20x70 sahaja. Gegul xtipu. Ade 2kaunter imigresen, 1 lorong security cek. Iman yg td tido mula terjaga. Rengek lagik! Memula slow manja lame2 dah jadi memekik. Semua pakat pandang. Akhirnye imigresen situh surrender, suh gegul n Iman kuar dulu. Has n Along tercicir di belakang. Kat lorong security cek ade sorang pegawai tunggu interview ko. Bape org dtg, bape bnyk duit bwk, dlm beg letak ape, dtg ng sape, dah kawin ke belum. Haddoi!! Tp gegul xsempat diinterview, Iman dah memberi jawapan kepada smua soklan die.

Maka tunggulah gegul kat luar airport yg xda lansung kerusi menunggu. Siyes!! Gegul hanya bersila atas lantai. Feeling macam org minta sedekah. Pastu Iman plak dah lapar. Memula ku sabar, lelame aku buat tebal muka kasik susu jek. Sejam okeh tunggu itu 2 orang keluar. Aku punye supir yg tunggu tuh dah risau tgk aku n Iman kat tepi tembok. Hahah!!

Itulah kisah2 di airport. Nanti gegul cont bersama gambar2 yg tak berapa bnyk akibat sibok shopink..hohohoh!!!

Tips of the entry:
1. Booked n plan ur trip awal2. Beli tiket time promo. Berbaloi2 16x ganda hokeh!
2. Xperlu bawak luggage time p. Cari beg bleh lipat2. FYI, beg tarik2 tuh sahaja tanpa muatan dh 5kg. Bleh jimat sket harga tiket. Amik luggage time blk jek.
3. Bawak la baju yg minima. Cuaca sane sedap2 jek. Xpeluh sgt pon. lagipon baju sane bnyk. Beli jek kalu xcukup.
4. Cek in awal utk elak berator pjg.
5. Travel wif bb, make sure makan sesiap utk elak lapar dlm flight. Payah nk makan sebab AirAsia ko kene pegang jek bb ko. Xda basinet tersedia k.
6. Sampai airport sane, lari la ke arrival hall diorg. Lambat, letihla ko beratur.

3 comments:

Wana Owen said...

seriusss jeles wehhh!...ko sila jalankan tugas usha tikettt nanti!!!

sweetlavender86 said...

haha..mcm2 halangan betul kak fati pegi.zura dulu pegi dulu alhamdulillah smooth jek.maybe ade lelaki kot.xde la diorg nk buat leceh.kiotg dah siap2 tulis yg borang indon tu dlm flight sbb tgk org sume kalut2 tulis.nasib baik dah bleh jimat mase.tapi bapakkk penat beraturrrr bile dah smpai air port bndung nk check in.dah laa 2 kaunter.adam mase tu dah merengek2.berlari2.adoii.dah la kiotrg org yg lastt beratur.haha.mmg hampehh.klu bwk baby penatt gak ah.dah la next year pegi lagi hujung bulan 3 mase tu baby bru jek dlm 2 buln lebih.cukup2 lepas abes pntng.huhu.xtau laa dpt pegi ke x.tapi nk pegi lagii.best!

(* '-') said...

helloww baju HRC mak mane?? keji sgt tau