Sunday, January 16, 2011

Back to school

Dah separoh bulan tahun baru nox..Alahai very da lembab gegul nih kan. Biaselah busy sket awal2 thn nih. Mane budak nk beli pensel, buku tulis, fail ijau biru kuning merah, lencana nama, amik buku teks la. Tu blum kire cikgu yg br tekial2 nk cari rancangan nganjar, buku latihan progresif intensif dan sensitif, yearly execise planner dan projek2 inovasi. Pastu meeting bidang, panitia, lembaga2 hitam kuning putih dan isi buku rekod. Hah! Seme tuh aku buat dlm 2minggu teawal nih. Banyak kan keje, xdala mase nak berorigami ke poligami (oppss..jgn sentap).

Tahun nih Alhamdulillah dapat sekali lagik aku ketemu budak2 utk dididik jd insan terbilang. Tapi utk thn ke-3 nih, gegul telah transfer katenye ke sekolah lain. Dalam kawasan same cume bekedudukan jauh sket dr yg dulu. Overall mudah sket in terms of teaching sebab 90% pandai BM. Minoriti je kire bleh tapau la. New year, new school and new student lah. Sekali lagik kene jadik form teacher. Form 1 plak tuh. Kire hatrik la ni. Very the bnyk sgt benda yg ko nak kene key in. Nak interbiu biasiswa la, uruskan nak beli lencana, ceti yuran dan xlupe deco-deco kelas.Begerak aktif la anak aku nih kan. Alahai..Lenguh tgn nih nak isi memacam borang kan. Ni yang aku nak pesan sket kat membe2 aku. Nanti kalu ade anak jgnla bagi name meleret2 pjgnye. Bayangkan sorang student name die je xmasuk name ayah dah 3perkataan, kalu dah 35 pelajar pastuh ade 4borang nak diisi. Belum campor nak tulis alamat la detail2 peribdai yg len lagi. So bg la name yg simple2 je. Sian weh kat cikgu2 nnt. Pastu thn nih anak2 murid aku lahir ujung 90-an. Bnyk la plak artis2 dlm kelas tuh. Ade name Siti Nurhaliza, Eira Fazira, Siti Nurroziana mcm2 lagi lah. Pengarooh artis sgt.

Tahun ni sgt mencabar ko bg aku. Before nih, gegul ajar subjek makanan gegul tp thn nih sme subjek yg exotic bg gegul. Aje idaknye. Kene ngajor BM form 4, BM form 1, Seni form 2. Pengakuan ikhlas nih, mase amik SPM dulu aku xbace pon part KOMSAS. Alih2 la nih kene n paksa diri bace buku2 puisi tradisional tuh. Agak2 nye dah blehjadi minah puitis dowh pas nih. Jgnkan tanye maksud2 puisi tuh, ko tanye title buku tuh pon aku xtau. Hahah!!! Choi punye cikgu!! Utk 1st weeks kene ajar budak2 nih bina ayat. Korang masih igt ape tuh subjek n predikat? Gegul?? Sujud korang kalu igt lagi. Aku xtau jadah. Yang aku tau buat sajek ayat asal sedap bile bace..Nanges!!! Mesti cikgu Rahimawati gelakkan aku kan. Tu la dulu mase die ngajo aku analisis die je. Kaji ape warna baju, kasut, hanbag, eyeshadow, tudung, brooch and keta ape die bwk. Bile time kene buat karangan aku suke buat imiginasi luar batasan. Nyudahnye format salah. Aku igt lagi karangan wawancara. Isi dah jd terbaek tp slh format. Kerana hasil kekretifan aku yg xkene tempat. Dalam karangan tuh, tetibe aku buat fon conversation. Mane boleh. Last2 dpt la markah plg minimun.

Masuk kelas seni skali lagi rase nk meraung. Ko igt macam kite dulu, kasik kertas lukisan buat lukisan bebas. Xda maknenye okeh. Sekolah nih major seni kot. Mampos!! Unit 1, title garisan (Lagu cinta di akhir garisan gegul expert la) Dari sebijik titik menghasilkan sebuah lukisan abstrak yg penuh nilai estetikanye. 1st nota aku bagi kene selitkan few contoh psl fungsi2 garisan. Hah! Gelabah lebah aku. Mane xnye ko kene lukis pastuh ape ko nk jwb bile anak murid ko tnye ape yg cikgu lukis tuh?? Rase nak balik skolah lame jap..Padan muke ko! Lagi best, ketua panitia Seni adelah bekas cikgu seni aku dulu ye. Ye cikgu seni. Ko igt die lupe muke aku?? Harosla x. Kalu lukisan tajuk ayam berupa badak sumbu kan. Belum title sawah padi or senja nan merah aku terus aku color sme merah lapis2 kuning sket pastu sapu lagik gune span gune warna oren. Bajet terbaek..Memang baek...Sampai terkoyak kertas lukisan tuh aku tenyeh. Belum time exam, suh buat tone warna aku belasah warna same sajek. Oh, sungguh buta seni. Pastu mase meeting arituh die siap perli2 aku lagi..Oh malunye...

Kesimpulannye, sepjg 2minggu nih aku study ngalahkan nak amik SPM dulu okeh. Penuh buku mcm2 penerbit aku bace. Belum masuk lagi buku2 teks. Fuuhh!!! Penuh ilmu nih. Siap buat latihan suh senior2 cek nih. Gigihkan aku. Dengan harapan anak murid aku xjadi aku di kendian ari. Dah kire blaja smule la nih..Bijok la anak aku nnt kan. Ammiinn...Jadi pasni ni sesape nk cabar aku melukis?? Setakat origami tuh ape la sgt weh..hahahha!!!

5 comments:

rina said...

gegul bila mak baca citer ko ni, rasa sakit2 mata. Pastu bila tutp mata nmpk garisan2 hitam putih. Nape eh

Cahaya Kegirangan said...

hahaha.. sama la. sakit2 mata. Pastu bila tutp mata nmpk garisan2 hitam putih. fenin fenin...

Fati Nagib said...

itu tandanye suh ko tido la tuh..sesudahla ngadap PC tuh akak ooi..

(*・_・) said...

kasi lukis sotong kaki 2 tengokkk?? ko jangan pandang sepi kat origami mak nokkss..sekali mak dpt buat stroller tu nanti 1 bentong aku canang! betapa bangga nyer..hahaha -dewa orig@mi

Mrs.Afiq said...

DEWA?? perghhh!! Latopssss!!