Sunday, August 15, 2010

Bubur Lambuk

Salam Ramadan semua..

Ko pose?? Gegul stil pose lagik..Alhamdulillah..Walaupon tat kala jam mencecah kol4pm tuh rupe gegul cm paus tedampar tepi laut jek tapi tatap nak pose gak. Alasannye xmo ganti nnt.

Memandangkan 1st day pose tuh aku dah pose kat my houz jadi weekend tuh kene la balik umah cik Dani plak kan. Setelah die buat muke puss in boots die tuh, ceh! Kali nih balik drive sendiri sebab gegul xdaya nak harungi ranjau beduri berebut bus dgn budak2 asrama yg nak balik gak tuh. Kang ade plak drama pengsan2 dlm bus. Okeh, sampai umah area kol 3pm gitew. Terus teringat Bubur Lambuk Kg Baru. Itu menu wajib gegul tiap kali pose. X dapat x. Mesti nak pekena semangkuk dua. Jadi mulelah misi goda manja (awas, saya berpose!)

Aku : Yang, awak keje ke ptg nih?
Cik Dani : Em..saya dah masuk keje pagi td..
Aku : So keje ke tak ptg nih?
Cik Dani : Kan dah kate dah masuk pg td..
Aku : (em..Paham la tuh) Hikhikkk...
Cik Dani : Hah, napenye. Nak ape plak kali nih
Aku : Hik hik...Rase2 cm nk makan bubur lambuk la..Yg kat masjid tuh
Cik Dani : (Pandang cm nak x je)

Pastuh die bleh pure2 p tgk tv. Ces! Xbejaya..Xpe2..Kite buat 2nd plan..Golek2 atas katil then buat bunyik2 yg annoying..Hahaha!! Macam budak2..Pedulikan! Yeah!! Bejaya. Siap2 nak p Kg Baru.

Buat2 riang ria utk ceriakan ati suami aku. Actually aku xpenah pon p amik. Selalunye makcik aku yg p amik. Aku tukang makan jek. Kire 1st time la..Main redah jek. Alhamdulillah time kitorg smpi tuh awal lagik area kol4pm gituh org masih blum blk keje lagik. So agk tenang la jalan kat Kg Baru tuh. Carik2 parking. Dapat!! Aku rase ini rezeki baby kot. Mudah jek kejenye. Depan masjid tuh ade la 2 3 gerai yg jual bubur lambuk kg baru tuh..

Cik Dani : Hah, tuh ade yg jual. Kite beli jela.
Aku : (tarik muke) Xmo! Orang nak yg org masjid masak. Itu org Indon yg jual. Xmo!

Dalam ati cik Dani tuh rase nk lempang jek aku bnyk songeh tapi pk sebab ngandung jek sabar je la. Terus p kat barisan yg dah panjang. Tapi xdela pjg sgt pon dlm 100m gitu. Xpanjang kan. Belum 1km. Buat yg 1st time cm aku, barisan pompuan adalah kat dlm masjid. Jgn menempel kat tepi suami kamu. Nnt ade plak pakcik2 yg jeles nengok suh ko blah kan. Walaupon ko sebenarnye hanya nak dok lepak tepi pagar tuh. Hampeh! Dan mase pengedaran adalah bermula selepas solat Asar. Ye solat Asar. Abes smyang tuh....

Tukang agih : Yg xsmayang tuh baris kat sini ye..

Begitulah situasinye. Jadi lebih afdal korang p solat Asar jemaah skali sbb nnt korang akan dapat priority plus dpt pahala besar smayang jemaah nih tambah2 bulan pose yg mulia nih. maka mulalah aktiviti agih2 bubur..

[Jika anda perempuan sila jauhi barisan ini]

Akhirnye gegul hapy sebab dapat buke arituh ng bubur lambuk..

Hari ke-2

Aku : Yang, arini nak bubur lambuk lagi.
Cik Dani : Hah? Kite beli je la..Same je rasenye
Aku : Xmo..
Cik Dani : Ok2..Kol bape nk p?
Aku : (muke xcited) Td dlm tv ade majlis pelancaran jadinye arini die stat distribute kol3pm. Kite p kol3 la..
Cik Dani : (pasrah) OK!

Hehehe..Gitew la tekak gegul nih rase xpuas lagik mau lagik. Naseb la dianugerahkan suami yg sabar kan. Kol330pm gak kiteorg p. Memandangkan kat tv ckp ade 100periok bubur lambuk. Jadi budget mesti bnyk punye lah. Mesti ade lagik. Plus ade 4 tempat lagik utk collect kalu kat msjd tuh dah abis. Sampai Kg Baru agak jem sket. sebab org dah stat p bazar kot. Takot ptg2 kang ujan plak kan. Disebabkan keadaan cm sesak jek, maka kitorg amik keputusan utk potong ikot lorong Restoren Bot yg jual western fud tuh..Skali cik Dani jerit kecil..

Cik Dani : Ade drive tuh la...Weehhuuu!!

Hehehe..Itulah rezeki org ngandung. Kali nih xpyh beratur drive thru jek. Hapy!! Sep2 dlm keta. Dalam ati cik Dani for sure lega sgt. Xpyhla die nk p brator lagik kan. Jadi misi ari ke-2 hanya mengambil mase 5minit sajek. Hohohoo!!

[Tu dia....Drive thru bubur lambuk]

Ngidam nak makan bubur lambuk masjid jamek kg baru dah setel..
Next, misi nak makan asam pedas daging tetel made by nenek sedara aku kat Batu Peringgit Melaka plak..

Sudahkah anda bersedia????


5 comments:

Cik @ni kebabom! said...

gilo kabo...cukup 9 bulan tinggal tulang je la laki ko! haha

~hamdan~ said...

mengidam ke apa ni??takut plak aku tgk...adoii

Maknyer said...

adeh..dari melawati ke bazar ramadhan Raub, pahang...mencari gulai asam rom..

badd said...

tudia la...nasib baik la weekdays duk kat bentong...kalo x, tiap2 ari nak makan bubur lambuk kg baru tuh...bawok bersabo la maknye...lepah die abih pantang, mu pow die puas2 nyer...hahahaha!!!

Fati Nagib said...

Cik Ani> Bagus la tuh xda masalah obes..huhuhu

Hamdan> Itu la selera namenye..Hehhe..

Badd> Abis pantang tu die rengek nak menda len plak..