Tuesday, September 15, 2009

Selipar Jepun

Dapat sms from one of my fren.."Penah dengar pepatah Selipar Jepun hanya untuk jamban x?"
Bingung jap. Sejam menganalisis ayat tuh sambil pk ape kaitan dgn problem aku. SMS xdireply pon.

Kalau kite pakai selipar jepun p kedai2 ternama seperti Guess, Ed Hardy x pon Coach ke, mesti salesgurl die buat dek jek kat ko. Ntah2 siap ngata lagi

"pakai sliper jepun ade ati nk masuk kedai nih. Saje ah tuh nak nyusahkan orang."

Tapi kalau pakai Crocs ble plak ko melayan aku macam raja kan. Hampeh brol. Ape beza nye? Kalu tgk Croc tu same jek material. Maaf kan kalu silap. Tapi standard nye berbeza. Made in China jek. Selipar jepun? Made in mane ek..China gak. Mentang2la Croc tu sampai ke US ko pandang sinis terhadap selipar jepun. Selipar jepun pon bleh bawak sampai US gak.

Itulah stigma masyarakat kite. Mudah sgt menilai dari segi luaran. Itu lah kehidupannya. Realitinye. Baru tgk org pakai slipar jepun ko dah kate org tuh sme yg buruk. Xda yg baik lansung ke? Pakai selipar jepun bukan bermakna aku xmampu beli barang Guess or Coach okeh..

Aku bukan emo, n kekadang xphm. Tapi kekadang terpkasa akur dgn nilai2 ketimuran kite. 1st impression org ckp. Budget cam seme btol jek.

Nilai la org dari hati bukan seliparnye. Jangan suke2 jek nak ngata orang ek.. Muke cantik or hansem cam lindungan Kaabah pon belum tentu atinye putih tapi muke pecah rumah bukan semestinye jahat.

Selamat hari raya maaf zahir batin..

2 comments:

Maknyer said...

sliper jepun dari span atau getah..crocs foam, lain tu, die bacteria resistance..

Amirul said...

kalo kat bentong die ade croc ciplak tu ko...tu yg material die sane ngan selipar jepon...hahaha