Monday, May 12, 2008

A special Birthday Treat..

Usually we hang out kat karakoke and melalak la 2 to hours xpon p lepak kedai2 makan like Murni or William and tengok movie. Kali ni nak ubah sket style celebrate bday. Since everyone dah lame tak bersenam or having any good activity like we did mase study tuh, so aku n Has decide to go for a walk. And bukan sembarangan tau. Jungle trekking kat FRIM, Selayang. Memang konfi sorg2 nih espeacilly aku yang kurang daya tahan mendaki bukit. The last time panjat bukit kat Kuantan, Bukit Pelindung. Tuh pon p sebab nak p panjat sebab nak ikut shortcut ke Teluk Chempedak but end up ng sesat dalam hutan..Huahua!!! we started our journey at 8am from our home setelah Acik siap masak breakfast (nasi goreng with sambal ikan sembilang) and aku pon cilok sket buat bekal. Yang join aku, Has, Dany and Faizal (colleague Has a.k.a unofficial tourist guide). So we met at Dany’s houz and gerak la ke Selayang. Excited abesh ni. Maklumla slame ni dok p shopping complex, tgk wyg, karakx, lepak minum makan. So aku rase cam healthy plak..Hahaha!! padahal blum buat pape lagi. Around 9.30am gituh sampai la ke tempat yang dituju setelah pusing2 maklumla first time and tak tau la mane nak tuju sebenarnye. Faizal ni dah tunggu kat kaki bukit tuh.

Maka bermula aktiviti mendaki..Ceh!! Aku cam jakun la. Rase nak lompat2 jek sbb happy sangat. After few kilometer (penat nak mampos jalan cm naik Bukit Pelindung) dari jalan tar ke jalan tanah maka sampai la kat check point pertama to Titian Gantung nye. According to the direction tuh jarak dari check point tuh ke Titian gantung dalam 500m.

Peluh dah start jatuh cm ari ujan n my body dah feel semecam. Hehe..Memang btol la. Sampai kat check point ke 4 aku dah feel dizzy. Em..so terpaksa stop since aku dah rase loya2 and trus muntah bekali2 plak tuh. Memalukan btol!!!

Itu la org panjat memenjat kene ade energy. Aku mmg konfi breakfast pon x. Degil lagi nih taknak mkn maka teguk la air sebotol. After rase ok trus naik lagi. Sempat sampai 1 check point trus nak pitam. Diorg paksa aku mkn n aku pon makan. Si Dany lagi best suh Has n Faizal naik jek aku n Dany patah balik ke bwah. What the hell!! Dah jauh aku jln ad eke nak suh turun. Memang X la!! Makan 2keping sandwich ng coklat bar. Lepak2 jap n Faizal bagi aku pki his gelang Dyium (Yg iklan AC tuh) kire nk kuat la. Ntah! Baru pki trus rase nak tumbang. Aku pon tak phm sgt cmne gelang tu function. So kire ble buat iklan la kot. Sbb aku berjaya la sampai ke Titian Gantung. Sampai jek kene tunggu turn since ade segerombolan budak Tunas Puteri tgh meniti. Titian Gantung tuh hanya ble dilalui oleh 8person je at same time. Ade charge die student RM5 while adult RM10 kot. Lupe la. Since ID Student aku dah misplace maka aku discharge as an adult cet!! Org lain pki rate student.


Scenery dr atas tu facing all KL I would say tapi that morning view ade sket jerebu so cam kelabu2 sket la. Nampak sampai Menara Rebung TM, KL Tower of course, KLCC samar2, area Damansara Utama.

After Titian Gantung acara turun bukit. Ni best la sbb laju jek. Sambil tuh usha2 la tempat nk picnic. We manage to conquer 1place nih. Tapi mase nak tgh letak2 brg jek skali ade family cine nih cm lepak tmpt tuh gak. Adoi!! Kacau daun sey. So kitorg pon lepak2 dulu smbl mkn2 bekal yg dibwk. Half hour camtu family tu blah. Diorg dtg tok mandi jek purposely.

So after puas mandi n makan2 kitorg pon blk ah around tengahari gituh. We had fun la. Walaupon be4..hahahha!!! Memang syok wo..Pasni plan nak water rafting plak. Horray!!


So the celebration continue ke kolam air panas Selayang….

Since Has tak penah p hot spring tuh aku pon bwk la. Tempat tuh mmg kodi gel. Kalu tgk mmg tak selera. Kotoq!! Majlis perbandaran should take initiative since tempat tuh cm tumpuan la gak. Few years ago, mase aku p tuh kawasan tuh dlm semak2 jek. Arituh p hah!! Hamik ko. Ade rumah banglow dow kat sebelah hot spring tuh. Sayangla..Tempat cmtuh tak jage. Kat Bentong ade gak hot spring ni. And berjaga la kwsn tuh. Siap buat kolam proper ade pagar sme la. Ini korang nilai la sendiri. Air die mmg panas. Ada 5 kolam yang mewakili tahap kepanasan yang berbeza. Ade suam2 kuku, suam, panas, panas sangat, berapi. After rendam2 kaki and lumur our hand with the lumut (lembutkan kulit) kitorg pon chaw la. Aku dah pening pale sbb tengah panas terik dok p hot spring. Cm tak sihat plak aku rase.


Tapi tak berhenti kat situh…

Lepak2 plak kat Kopitiam depan Megan Avenue ng BadQ. Fuh!! Memang full day la activity. Cam biase pekena kopi tea secwn ng mkn2 sket, baru la chaw. BadQ ade janji ng Sanee n Areeq nak karax kat tempat biase. Tapi kitorg dah xlarat kot nak join so blk la umah. So to Has aku harap celebration ur 24th bday ni will remain the best ever..Ceeehh…Aku happy walaupon ala2 nak pengsan jek dah memula kan…Hahahha!!!



5 comments:

maknyer said...

gelang la!!!

ein said...

Wahh! best! Happy bday has.. hhahaha.. walaupun aku tau has tah bace tah idak blog ni. teheeheheheh... Ape ni fati tak sporty ah muntahhh.. ahahah.. ko bukan gadis cilik ke?

maknyer said...

licik ke cilik...makcik warge emas pakai selipar pun boleh naik lagi laju dari budak kecik ni,serious...hhehehe

fati said...

EIN>> Has igt lagi ke cara nak connect ke internet beb kaedahnye. Email ko yg melambak tu pon die tak bace. Oit..kire aku gagah la tuh setelah beberapa bulan tingalkan aktiviti sukan nih kan

MAKNYER>> Aku gadis licik la..Kuang asam. Bukan ape aku hormat kat nenek tuh. So beri la die laluan dulu. Kalu die dok blakang kite kalu die pengsan sape nk usung die.kan??kan??

hanafedora said...

hahahah...yoo oo fati..wei maknyer dh gemokkk...sorry..jangan marah aa maknyer..aku bersikap jujur :P