Tuesday, August 19, 2008

Maths and our life

One of my fren, used to be my ciom molot fren send me an email on with the subject Kemusykilan (bantai la) Matematik..Aku raes mesti ade yg dah enah dapat this email n dpt pon solve the problem kan. Aku saje jek nak paste kat sini n give my opinion from the other side la..The email lebih kurang camni la..since aku tak dpt nak paste kan..

Situasi 1:
Ali nak bli baju harga RM50 tapi takde duit. So die pinjam kat 2 org kwn die, A dan B RM25 each. Dah dpt duit die bli baju n kebetulan ade diskaun so dpt bli dgn harga RM45. Die save RM5. So die decide byr utang A&B RM1 sorg. So after byr utang die ade RM3 balance. Die still utang RM24 each of them. So RM24+RM24+RM3 = RM51. Persoalannya mane dtgnye RM1 tu sedangkan die pinjam RM50.

Situasi 2:
Ali nak bli baju harga RM50 tapi takde duit. So die pinjam kat 2 org kwn die, A dan B RM25 each. Dah dpt duit die bli baju n kebetulan ade diskaun so dpt bli dgn harga RM44. Die save RM6. So die decide byr utang A&B RM2 sorg. So after byr utang die ade RM2 balance. Die still utang RM23 each of them. So RM23+RM23+RM2 = RM48. Persoalannya mane ilangnye RM2 tu sedangkan die pinjam RM50.

Situasi 3:
Ali nak bli baju harga RM50 tapi takde duit. So die pinjam kat 2 org kwn die, A dan B RM25 each. Dah dpt duit die bli baju n kebetulan ade diskaun so dpt bli dgn harga RM47. Die save RM3. So die decide byr utang A&B RM1 sorg. So after byr utang die ade RM1 balance. Die still utang RM24 each of them. So RM24+RM24+RM1 = RM49. Persoalannya mane ilangnye lagi RM1 tu sedangkan die pinjam RM50.

Calculation die yang silap. Kalu kite buat in real life (amik duit saidina tuh kalu blur sgt) the money is still there and tak kurang or tmbh. Contohnye last situasi tuh. Die pinjam RM50 and die baru byr utang nye RM2 so die owe lagi RM48. Tapi org yang create the situation ni telah kelirukan kite dgn tmbh plak ng balance yg ade kat tgn ALi tuh. Ape jadahnye itu dah termasuk dlm duit utang nye. Kat sini aku nak ckp it just a matter of expalinantion yg buat kite terkonfius. Maths never lies but people do.

Cube kite tgk in our real life, org yg buat account. Figure2 yang ade tu seme btol, manusia yang ubah number2 tuh utk jdikan ianya lain. Betpa perit jerih kpl otak accountant nak putar number2 yang utk kelentong duit2 syarikat untuk elak byr cukai, socso, EPF dan sglnye. Same goes to the sales person. Aku bukan nak kutok cume kalu korg perasan la kalu sales people dtg kat kite jual mmg kite membuatkan kite nak beli. Aku stil igt mase tuh aku n housmate mkn kat Alamanda skali dtgla sales gurl nih jual perfume. Pefume2 fofular la eg Kenzo, Escada, bla bla. Die ckp itu last stok. Dah ramai beli. Harga promotion RM45 3 botol TAPI kerana last customer and die nak blk kire jual kat kami RM30 for 3botol. Memula taknak tp bile ape ntah lagi die goreng2 kami be4 beli. Bayangkan la..Kat kami je dh bleh dpt RM120. Padahal after die blah seme br sedar yg perfume tuh mmg layak harga RM10. And lagi best kate kami last customer, ble plak singgah kat meja sebelah. Cipan punye salesgurl.

Number is stil number. 2+2 masih eqal to 4. Dari sekolah rendah tadika kite blaja benda tuh.Skill menipu jek yang kite blaja as we grow up

So Ein aku hrp expalination aku nh membuka kpl ko sket untuk berhati2 dgn pecakapan org2 kat sekeliling ko. Think twice act wise..Huhuu!!

Nak jadi pakar maths la...lalalla...

3 comments:

ein said...

OWh.. cibai betul pompuan tu. Last last perfume tu aku buat sembur bilik je. chet.

Pasal maths malas nak pk. Aku pon tak tau asl aku jadi engineer sedangkan nak congak pon lembab. ahahahahhahah

Fati Nagib said...

part yg bangang tuh ble plak bli sorg 1 set pdhal ble je kan kongsi2..

aku rase ko jd pelukis komik ah..ko tau tak kat jepun itu la keje org2 yg menganggur..So kat jepun takde istilah jobless..so aku rase ko buat part time la..mane tau serasi ble jd cm Dato Lat..

maknyer said...

kawan commolot tu si macha kt restoran assalam bangi tu ke..yg kalau kite nk amik oder dgn die,die akan dekat ke muke kite mcm nk cium mulut,hehehehe..